Water

Water… De nummer 1 reden waarom jij mogelijk niet je gezondheidsdoelen bereikt.

Het lijkt misschien een onschuldig onderwerp, water, maar het is een stuk belangrijker dan het lijkt. Water heeft vele functies in het lichaam. Maar ja, dan moet je het wel drinken…

Waarom is water zo belangrijk?

Een mens bestaat voor ongeveer 75% uit water. Water is nodig voor vrijwel alle processen in het menselijk lichaam. Het zorgt voor een stabiele omgeving in en rond de cellen, bevat mineralen en helpt het lichaam te ontgiften. Schoon water kan schadelijke- en afvalstoffen transporteren uit het lichaam. Dit is vrij belangrijk gezien we er aardig wat van binnen krijgen tegenwoordig.

Is water overal hetzelfde?

In Nederland hebben we goed drinkwater uit de kraan, maar in het buitenland is dit vaak anders. Er wordt vaak chloor en soms ook fluoride toegevoegd aan het water. Dit is schadelijk voor het lichaam. Als je geen schoon drinkwater uit de kraan kan bemachtigen is je beste optie water kopen uit flessen. Let op, houd water in plastic flessen altijd uit de zon en op een koele plek. Op deze manier blijft je water schoon en komt er niet onnodig veel plastic in.

Drink jij voldoende water?

De meeste mensen drinken onvoldoende water. Zelfs de mensen die denken dat ze voldoende water drinken. Waarom is dat? Heel simpel, mensen verwarren thee, koffie, frisdrank, vruchtensapjes enzovoorts voor water. Er zit wel degelijk water in deze dranken, maar naast water zitten er ook voedingsstoffen in. Hier ligt het belangrijkste stuk rondom genoeg water drinken. Het lichaam hoeft bij het drinken van water het verteer proces niet op gang te brengen. Dit moet wel bij andere dranken, omdat deze voedingsstoffen bevatten die moeten worden verteerd. Het vervangen van water kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen en verslavingen! Je kunt water dus niet vervangen door thee, sapjes, frisdrank, koffie en alcohol.Hoeveel water moet ik dan drinken?

Hoeveel water je zou moeten drinken is gemakkelijk te berekenen.

Lichaamsgewicht in KG x 0,030 = Aantal liter water per dag

Voorbeeld: 69kg x 0,030 = 2,07 liters water per dag

Tips voor water drinken

– Drink water op kamer temperatuur. Water kan de maag pas verlaten als het op lichaamstemperatuur is. Koud water duurt dus langer. Tevens zorgt koud water voor rillingen in de organen, net als rillingen als jij het koud hebt. Dit verstoord de functie van de organen. Heb je dus dorst? Drink dan juist niet te koud water.

– Zweten door sport, warmte en sauna zorgt ervoor dat je meer water nodig hebt op een dag.

– Mensen die moeite hebben met genoeg water drinken op een dag of vaak moeten plassen kunnen een klein beetje zeezout toevoegen aan het water. Als je zout toevoegt aan je water, zorgt er dan voor dat je geen zoute smaak aan je water krijgt. Dit kan helpen tegen teveel plassen.

– Water in plastic kan schadelijk zijn, het is beter om water te bewaren in glazen flessen.

– Houdt bij hoeveel water je drinkt. Het is makkelijk te vergeten om water te drinken, vooral in het begin.

Video’s over beweging, gezondheid en lifestyle

Naast de informatie die ik deel via mijn nieuwsbrief heb ik ook nog leuke en interessante video’s om te kijken! Misschien dat je soms de tijd niet kunt vinden om een hele nieuwsbrief door te nemen, maar wel de tijd hebt om op de bank, tijdens het sporten of op een ander moment mijn video’s te bekijken of te luisteren. Er staan al meer dan 15 video’s online. Ik nodig je uit om een kijkje te nemen en natuurlijk te abonneren op mijn kanaal.