Postuur en de vetpercentage challenge

Postuur en de vetpercentage challenge

De challenge na 3 maanden

Inmiddels ben ik al 3 maanden bezig met het bereiken van een vetpercentage van 10%. Het begin ging mij eigenlijk vrij gemakkelijk af. Ik hoefde niet echt veel te veranderen aan hetgeen wat ik al deed.

Nu, zo rond de 13%, begin ik te merken dat wat ik nu doe er niet voor gaat zorgen dat mijn vetpercentage verder zal dalen. Er zijn een aantal dingen die ik zou moeten gaan aanpakken.

Tijdens deze eerste 3 maanden heb ik altijd nog gewoon op feestjes of met vrienden gedaan zoals vrijwel iedereen doet! Niet helemaal los gaan, maar ook niet op wortels en blaadjes sla de party vieren. Indien ik die laatste 3% eraf zou willen halen is het van belang dat ik meer energie verbrand dan ik nu doe of minder binnen krijg. Maar…

Tijdens het bekijken van mijn progressie foto’s viel mij één ding heel erg op. En dit was niet mijn daling in vetpercentage. Het was mijn postuur. Een mooie gelegenheid om dit aan te gaan pakken en direct meer uit te kunnen leggen over de belangen van een goed postuur.

Huidige metingen

Gewicht: 67,6 KG
BMI: 21,3
Spiermassa: 55,6 KG
Vetpercentage
Weegschaal: 13,00%
Huidplooimeting: 12,50%
Vet massa
Weegschaal: 9,0 KG
Huidplooimeting: 8,45 KG

Start metingen

Gewicht: 71,4 KG
BMI: 22,5
Spiermassa: 57,2 KG
Vetpercentage
Weegschaal: 16,5%
Huidplooimeting: 17%
Vet massa
Weegschaal: 11,2 KG
Huidplooimeting: 12,1 KG

Verschillen

Gewicht: -3,8 KG
BMI: -1,2
Spiermassa: -1,6 KG
Vetpercentage
Weegschaal: -3,5%
Huidplooimeting: -4,5%
Vet massa
Weegschaal: -2,20 KG
Huidplooimeting: -3,65 KG

De belangen van een goed postuur

Een goed gebalanceerd postuur heeft verschillende voordelen, zowel fysieke voordelen als mentale voordelen. Een slecht postuur kan zowel een fysiek als mentaal probleem zijn.De voordelen van een goed postuur:

 • Optimale bewegingsmogelijkheden
 • Sterk en stabiel skelet / lichaam
 • Geen tot weinig lichamelijke klachten
 • Goed functioneren van de spieren en organen
 • Optimaal functioneren van het zenuwstelsel
 • Minder kans op blessures
 • Krachtigere en zelfverzekerde uitstraling
 • Mentaal positiever en zelfverzekerd
 • Esthetisch aantrekkelijk

De nadelen van een slecht postuur:

 • Gelimiteerde bewegingsmogelijkheden
 • Zwakker en onstabiel skelet / lichaam
 • Meer kans op lichamelijke klachten
 • Spieren en organen functioneren niet optimaal
 • Niet optimaal functioneren van het zenuwstelsel wegens beknelde zenuwen
 • Grotere kans op blessures, ook tijdens het dagelijkse leven
 • Depressieve uitstraling
 • Mentaal vaak minder positief en niet zelfverzekerd
 • Esthetisch minder aantrekkelijk

De lichamelijke klachten die kunnen ontstaan door een slecht postuur zijn zeer verschillend. Niet te vergeten de mentale klachten die je kunt ervaren.

Mijn huidige postuur

Mijn huidige postuur heeft een paar kleine dingetjes wat mij tijdens de progressie foto’s erg opviel. Ik ben bekent met deze “afwijkingen” in mijn postuur, maar toch schrok ik er een klein beetje van. Daarom wil ik het direct gaan aanpakken en uitleggen wat ik ga doen.

Wat kan ik aan mijn postuur verbeteren?

Op de foto’s is goed te zien dat de holling in mijn onderrug vrij fors is. Dit is omdat mijn bekken ver naar voren is gekanteld. Vrijwel alle postuur problemen komen door een disbalans in spierspanning. Als een spier meer gespannen is dan een ander ontstaat er een verschil in spanning en kracht. Daardoor kunnen delen van het skelet scheef worden getrokken.

Honger gevoel

Om gewicht te verliezen moet je jezelf niet extreem uithongeren. Dit is niet nodig en het is nog slecht voor je ook. Wat je waarschijnlijk wel kan ervaren als je probeert af te vallen is dat je af en toe wel een licht hongergevoel hebt. Dit is normaal, maar het moet niet zo erg zijn dat je overboord gaat en de koektrommel leeg eet! Maar houdt hier dus wel rekening mee.

Feestjes en uit eten

Dit is toch wel iets wat veel mensen erg lastig vinden als ze bezig zijn met het behalen van een specifiek gezondheidsdoel of lichamelijk doel, inclusief ikzelf. Ik hou van lekker eten en gezelligheid. Dit hoeft voor de meeste mensen ook echt niet te stoppen en kan zelfs heel positief werken. Er zit natuurlijk een verschil in je elke week meerdere keren laten gaan of “gewoon” geniet. Dus geniet lekker van de leuke dingen in het leven. Hier geldt natuurlijk “geniet met mate”.

Oh en ga vooral niet extreem compenseren als je wel een keer een paar biertjes hebt gedaan. Pak gewoon je reguliere gezonde levensstijl weer op en ga daarmee door. Maak gezond leven niet te gecompliceerd.

Wat vind jij?

Vind jij dat er echt een onderwerp is die ik moet aankaarten? Laat het mij dan weten in de reacties onder dit blog of via de mail. Dan zal ik dit onderwerp aan bod laten komen.

Deel en volg mij via Social Media!