Kernwaarden deel 1

Kernwaarden: Het leven is als een boemerang, je krijgt terug wat je erin stopt

“Het leven is als een boemerang, je krijgt terug wat je erin stopt.” – Paul Chek

Na een hele reeks over stress is het belangrijk om te weten waarom je die allemaal doet en wat jij belangrijk vindt in jouw leven. Maar je moet natuurlijk wel weten wat dat is. Als je niet weet wat je belangrijk vindt, is het onmogelijk om het te krijgen. Daarom wil ik het gaan hebben over kernwaarden.

Kernwaarden zijn verschillende waarden in verschillende onderdelen van je leven die je helpen het beste uit je leven te halen. Het zorgt ervoor dat jij je tijd en energie steekt in de dingen die belangrijk zijn voor jou. Zonder kernwaarden ben je dus eigenlijk gewoon aan het rond cruisen op een onbewuste manier en leeft het leven jou in plaats van dat jij jouw leven leeft. Als je leeft volgens jouw persoonlijke kernwaarden is het dus alsof je een boemerang weg gooit met de dingen die jij graag terug wilt krijgen van het leven.

HEB JIJ AL KERNWAARDEN?

De meeste mensen hebben geen kernwaarden en veel hebben nog nooit van de term gehoord. Wanneer je zonder kernwaarden jouw boemerang zou gooien is de kans groot dat je niet altijd tevreden bent met wat de boemerang terug brengt. Gezien je niet bewust je boemerang gooit, ben je je ook niet bewust van waarom de boemerang juist die problemen met zich mee terug brengt. Dit is de plek waar mensen vaak in een slachtoffer rol verkeren. Ze weten niet waarom bepaalde dingen hun altijd overkomt, maar zijn zich ook niet bewust van kernwaarden.

IK HEB MOMENTEEL GEEN KERNWAARDEN, HOE WERKT HET?

Als je hier nog nooit echt over hebt nagedacht is de kans groot dat je niet precies weet wat jouw kernwaarden zijn en al helemaal niet in een specifieke situatie. Het kan zijn dat je kernwaarden in de ene situatie niet het zelfde zijn dan in de ander. (Volgende keer leg ik meer uit over alle verschillende plekken waar je kernwaarden kunt hebben) Het is dus de kunst om bewust te worden van wat jij nou precies belangrijk vindt en dat in verschillende situaties. Dus wat is het dat jij in de basis nodig hebt? Om je op weg te helpen heb ik hier een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om je meer bewust te worden van jouw kernwaarden:

Wat zijn mijn kernwaarden op het gebied van beweging?
  • Heb ik lichamelijke klachten die ik niet wil?
  • Wat voor sport en beweging vind ik leuk?
  • Hoe belangrijk is beweging voor mij?
Wat zijn mijn kernwaarden op het gebied van voeding?
  • Eet ik biologisch of niet?
  • Heb ik allergieën waar ik rekening mee moet houden?
  • Hoe belangrijk is het dat het gezond is?
  • Is het belangrijk voor mij dat ik rekening houd met het milieu en dieren?
Wat zijn mijn kernwaarden op het gebied van ontspanning?
  • Heb ik tijd nodig voor mijzelf? Om echt alleen te zijn.
  • Hoeveel uur slaap heb ik nodig om optimaal te kunnen functioneren en genieten?
  • Wat vind ik leuk om te doen in mijn vrije tijd en besteed ik daar voldoende tijd aan?

NEEM JE TIJD!

Dit is een begin om je op weg te helpen. Nu je je meer bewust bent van het bestaan van kernwaarden en het nut ervan zul je zien dat je het ook langzaam meer zal herkennen in situaties. Het is een proces en neemt de tijd. Haasten heeft geen zin.

Begin dus met het beantwoorden van bovenstaande vragen en voeg voor jezelf nog vragen toe die van toepassing zijn voor jou. Volgende week ga ik je vertellen waarop kernwaarden allemaal van toepassing zijn.