De kracht van gewoontes

De kracht van gewoontes

Zoals veel mensen wel al weten ben ik geen fan van diëten. Op de korte termijn, om bijvoorbeeld te leren hoeveel energie (calorieën) er in bepaalde voeding zit, kan het mogelijk van toegevoegde waarde zijn. Anders vind ik diëten niet de ideale manier om gewicht te verliezen gezien het je vrij weinig leert.

Je kent de verhalen wel. Iemand gaat op dieet of doet voor een periode een shake of sapjes kuur en verliest een X aantal kilo gewicht. (Lees gewicht, niet vet. De wens is eigenlijk altijd vetverlies, maar de vraag is of dit ook het geval is. Hint: meestal niet.) Na een tijdje is het verloren gewicht weer terug en meestal met wat extra kilo’s. Dit is zonde! Zoveel tijd, energie en moeite voor een korte periode van een lager getal op de weegschaal. Ik stel voor dit anders aan te gaan pakken.

De kracht van gewoontes

Betekenis: Een gewoonte is een handeling of een manier van doen die men gewend is uit te voeren. Men doet iets op de automatische piloot, er hoeft niet meer over nagedacht te worden.

Oftewel, meer dingen doen die je dichter bij je doelen brengen en minder dingen doen die je doelen tegenwerken. Over tijd zorgt dit ervoor dat je steeds meer en meer gewoontes hebt die je gezondheid, gewicht en energie ondersteunen. Je hoeft geen fitness goeroe te worden of dagen lang in de sportschool te staan om dit te bereiken.

Hoe ik mijn actiepunten heb vertaald naar gewoontes

Mijn actiepunten heb ik omgezet in verschillende gewoontes. Zo ga ik steeds meer dingen doen die mij dichter bij die 10% lichaamsvet brengen en minder dingen doen die mijn vetpercentage hoger kunnen maken.

Dit zijn de gewoontes waar ik aan ga werken de komende tijd:

  1. Langzaam eten tot een voldaan gevoel voor 90-95% van de maaltijden.
  2. Elke dag minimaal 30 minuten bewegen, waarvan 4-5 dagen per week krachttraining.
  3. Twee vuisten groenten en twee handpalmen aan eiwitten eten bij 95% van de maaltijden.
  4. Herstel – 3 keer per week voor 15 minuten stretchen, meditatie en/of foamrollen.
  5. Twee leuke niet-productieve activiteiten doen per week.
  6. Intermittent fasting – Een keer per week het ontbijt overslaan.

Het belangrijkste met gewoontes is om te beginnen met één gewoonte en pas de volgende stap toe te voegen als je zelfverzekerd genoeg bent dat je die gewoonte consequent kunt uitvoeren voor ongeveer 90% van de tijd. Zo niet, dan is de gewoonte nog iets te hoog gegrepen en moet je die kleiner maken of je veranderd iets waardoor je wel consequent kunt zijn. Je hoeft dus niet een lijst te hebben van meerdere verschillende gewoontes om te kunnen starten met jouw proces. 1 gewoonte is genoeg om te beginnen! De rest komt vanzelf.

Hoe blijf je consequent en hoe weet je of je dat bent of niet?

Ik vond het niet meer van deze tijd om een blad papier met gewoontes erop overal mee naartoe te nemen. Daarom keek ik naar een digitale versie en kwam ik Loop – Habit Tracker tegen. Ik heb deze App (voor Android) getest en was meteen verkocht. De app is gratis te downloaden in de App Store van Google. Voor Iphone zijn er vergelijkbare apps te vinden.Het bijhouden van je gewoontes is zeer gemakkelijk. Ik doe het dus via deze App, maar je kunt het op allerlei andere manieren ook doen. Kies wat werkt voor jou.

Zorg ervoor dat je de gewoonte waar je aan werkt neerzet met de mogelijkheid om de gewoontes voor die dag af te vinken. Ik heb meteen alle gewoontes toegevoegd, maar zoals je kunt zien focus ik op de gewoonte “Langzaam eten” en vul ik de rest alleen in als dit ook voorkwam. Ik oordeel niet als ik deze gewoontes niet heb gedaan. Mijn focus ligt daar namelijk nog niet. Voordat je doorgaat naar een nieuwe gewoonte is het verstandig om minimaal twee weken consequent te zijn geweest met die gewoonte. Daarna blijf je hem nog wel bijhouden om te zien of je ook consequent blijft.

Op deze manier ben je echt bezig met resultaat op de lange termijn en niet met snelle daling in lichaamsgewicht om dit vervolgens weer aan te komen, plus een beetje extra!

Dat was het voor vandaag, heel veel sterkte met de warmte de komende week. Blijf genoeg water drinken!

Vind jij dat er echt een onderwerp is die ik moet aankaarten als eerst? Laat het mij dan weten in de reacties onder dit blog en dan kan ik daarmee beginnen zodat ik mijn dank kan uiten voor het lezen van mijn blog en samen met mij deze reis te volgen.

Deel en volg mij via Social Media!