De kern van de core: Factoren die de buikspieren kunnen verstoren

De kern van de core: Factoren die de buikspieren kunnen verstoren

Er zijn een hoop dingen die de functie van de buikspieren kunnen verstoren. Pijn is een van de voornaamste redenen. Maar het hoef niet altijd pijn te zijn direct vanuit de spieren zelf.

Spieren, organen en het zenuwstelsel

Het hele lichaam staat in verbinding met het zenuwstelsel. Op deze manier staan ook de spieren en de organen met elkaar in verbinding. Op het moment dat een orgaan of een spier pijn heeft gaat dit signaal via het zenuwstelsel naar de hersenen. Het ding is alleen… De hersenen weten alleen vanuit welk segment van de wervelkolom dit signaaltje kwam. Niet het specifieke orgaan of de spier. Dit betekent dus, als je lever het zwaar heeft door bijvoorbeeld alcohol, de hersenen geen onderscheid kunnen maken tussen de lever en de buikspieren. De reactie van de hersenen is het gehele segment de opdracht te geven om zich te gedragen alsof ze pijn hebben. Pijn zorgt direct voor een verzwakking van de spieren. De spieren verliezen hun kracht en reageren niet meer zo goed op oefeningen als een spier zonder pijnsignaal.

Voorbeeld wat je mogelijk al kent

Het klinkt ingewikkeld, maar je bent waarschijnlijk wel bekend met dit fenomeen. Veel vrouwen hebben bijvoorbeeld tijdens de menstruatie pijn in hun rug en soms ook in hun benen. Niet alleen het gebied van de baarmoeder dus. Spieren en organen staan met elkaar in verbinding. Het is aan jou om te leren luisteren naar de signalen. Bekijk hier mijn video’s!

Bedankt voor het lezen.

Sjoerd Bos