De kern van de core: De buitenste eenheid

De kern van de core: De buitenste eenheid

De buitenste eenheid bestaat uit de grotere spieren die gemaakt zijn om het lichaam te bewegen. De buitenste eenheid zijn meestal de spieren die bodybuilders trainen, omdat je die goed kunt zien. De spieren van de binnenste eenheid liggen dermate diep of worden vaak overlapt door de spieren van de buitenste eenheid. Dit is de reden dat je ze niet ziet en dat ze vaak weinig tot geen aandacht krijgen in een training. Want waarom zou je iets trainen wat je niet ziet in de spiegel!

Ik weet het antwoord wel, gezondheid, vitaliteit, stabiliteit, kracht en een goed postuur bijvoorbeeld.

De motor en het chassis

Je moet het zo zien. De buitenste eenheid is de motor die zorgt voor beweging en de binnenste eenheid is het chassis en zorgt ervoor dat de motor goed vastzit en zijn werk goed kan uitvoeren. Zonder een sterke binnenste eenheid is de buitenste eenheid onstabiel. Onstabiliteit zorgt voor een grotere kans op blessures en kan de buitenste eenheid niet 100% van zijn potentiële kracht leveren.

De core en het postuur

Dan is er nog een belangrijke functie van deze twee eenheden. Het postuur. Als je de grotere sterke spieren van de buitenste eenheid sterker en strakker traint, zonder de binnenste eenheid in verhouding even sterk te maken, trek je je postuur krom. Dit is wat veel gebeurd zonder de juiste begeleiding of kennis. Hieronder kun je zien hoe het eruit ziet als je de borstspieren teveel traint en de binnenste en buitenste eenheid van de rug negeert. En natuurlijk ook hoe een gebalanceerd bovenlichaam eruit ziet.

Bekijk hier mijn video’s!

Natuurlijk zijn er veel factoren die de functie van de buikspieren kunnen verstoren. De volgende week ga ik je hier meer over vertellen.

Tot volgende week.

Sjoerd Bos