De kern van de core 1

De kern van de core: Waarom is de core zo belangrijk?

De romp, ook wel de core genoemd, heeft vele belangrijke functies. Meestal wordt de core gezien als “de 6-pack”. Terwijl de echte essentie van de core vrij weinig met de 6-pack te maken heeft. De core is je gehele torso, inclusief de organen. Een sterke en vooral gezonde core voorziet je van vele voordelen. Laten we eens kijken naar de verschillende voordelen.

Bescherming van je organen en zenuwstelsel

De core biedt, met de ribbenkast, de wervelkolom en de buitenste buikspieren een sterke bescherming voor de interne organen en het zenuwstelsel. Samen vormen ze een pantser stoten en binnendringers van buitenaf. Als dit niet goed functioneert, reageert het lichaam met een stress reactie, omdat het beschermingsmechanisme van de core niet goed werkt.

Steun voor de organen

De core bevat bijna al onze interne organen, met uitzondering van de organen in het hoofd. Lichaamsbeweging zorgt ook direct voor beweging in de organen. Dit dient als een soort massage en stimuleert de organen om te werken. Als de core dus niet goed kan functioneren, kan dit direct invloed hebben op het functioneren van de organen.

De bloedsomloop

Je hart en een groot deel van de bloedvaten bevinden zich ook in de core. Beweging helpt om bloed en andere vloeistoffen te laten stromen door het lichaam. Als stroming van vloeistoffen afneemt door een niet goed functionerende core heeft dit invloed op het hele lichaam. De functie van alle organen en ledematen neemt af, energie neemt af en de kans op ziektes en lichamelijke klachten neemt toe.

Het bewegingscentrum

De core is het centrum van beweging. De meeste kracht tijdens een beweging komt vanuit de core. Een sterke core houdt het lichaam stevig en stabiel. Indien de core niet goed functioneert, is de kans groot dat je last krijgt van pijn in de ledematen en de wervelkolom. Naast pijn verhoogt het ook de kans op blessures.

Dus om terug te komen op de vraag: is een platte buik functioneel? Het antwoord is ja, een platte buik is zeer functioneel op het moment dat deze gezond en sterk is. De volgende keer ga ik de core opsplitsen in een binnenste en een buitenste eenheid. Deze ga ik vervolgens met je doornemen. Bekijk hier mijn video’s!

Bedankt voor het lezen en voor iedereen die helemaal tot het eind is gekomen van de nieuwsbrief heb ik een update. Ik ben een lange tijd bezig geweest met een nieuw E-book. Deze is nu bijna klaar en zal ik als eerst weggeven aan iedereen die de nieuwsbrief leest!

Sjoerd Bos