De handmethode

De Handmethode

Simpel en snel weten hoeveel je moet eten!

Nu je wel hebt gezien dat calorieën tellen niet je beste optie is, ga ik je de tools geven om dit op een veel makkelijkere en “hand”zame manier te doen. Het is namelijk zo: je calorieën precies bijhouden is zeer zelden echt nodig. Het is vaak alleen van groot belang voor professionele bodybuilders.

Het enige wat je echt nodig hebt is je eigen hand, meer niet. Dus weg met de weegschaal, maatbekers, rekenmachines en de rest. Die mag je gebruiken als je een specifiek recept gaat uitproberen.

Jouw Startpunt

Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van deze vier verschillende voedingsgroepen op het moment dat je de handmethode gaat gebruiken. Dit zijn eiwitten, koolhydraten, vetten en groenten. Als je nog niet weet, of niet precies weet, wat dit zijn. Lees dan eerst verder op pagina 22. Dit gaat je namelijk helpen om beter te begrijpen hoe de handmethode werkt.

Actieve mannen hebben meestal 6-8 porties van elke groep nodig per dag.
(~2,300 – 3,000 calorieën)

Actieve vrouwen hebben meestal 4-6 porties van elke groep nodig per dag.
(~1,500 – 2,100 calorieën)

Dit is het startpunt. Vanuit hier ga je aan de slag met het aanpassen van de hoeveelheden afhankelijk van wat jouw lichaam nodig heeft en wat jouw doelen zijn.

Dit systeem is veel makkelijker dan calorieën tellen en vrijwel net zo precies. Het is belangrijk om je resultaten bij te houden en je plan aan te passen waar nodig. Als je bewust te werk gaat bij elke stap die je zet, zullen jouw resultaten hier ook naar zijn.

Hoe bepaal je de hoeveelheid voeding?

Voor de hoeveelheden voeding gebruik je je hand. Je bepaalt per maaltijd de hoeveelheid eiwitten, vetten, koolhydraten en groentes.

Je handpalm bepaalt de hoeveelheid eiwitten

Je duim bepaalt de hoeveelheid vetten

Een gekuipte hand bepaalt de hoeveelheid koolhydraten

Je vuist bepaalt de hoeveelheid groenten

Hoe pas je de hoeveelheden aan?

Het is belangrijk dat je weet hoe je het startpunt aan kunt passen om jouw doelen te kunnen bereiken. Afhankelijk van jouw doelen kun je de basis hoeveelheden aanpassen naar wens. Hieronder kun je zien hoe dit in zijn werk gaat.

  • Mannen die zeer actief zijn of meer spiermassa willen aanmaken kunnen baat hebben bij 1-2 extra porties koolhydraten en / of 1-2 extra porties vetten bij een paar maaltijden.
  • Vrouwen die zeer actief zijn of meer spiermassa willen aanmaken kunnen baat hebben bij 0,5-1 extra porties koolhydraten en / of 0,5-1 extra porties vetten bij een paar maaltijden.
  • Mannen die niet actief zijn of lichaamsvet willen kwijtraken kunnen baat hebben als ze 1-2 porties koolhydraten en / of 1-2 extra porties vetten weglaten bij een paar maaltijden.
  • Vrouwen die niet actief zijn of lichaamsvet willen kwijtraken kunnen baat hebben als ze 0,5-1 porties koolhydraten en / of 0,5-1 extra porties vetten weglaten bij een paar maaltijden.

Natuurlijk blijft dit een begin en is dit advies vrij globaal. Voor iedereen gelden net iets andere verhoudingen afhankelijk van verschillende factoren. Blijf dus flexibel in je benadering stuur bij waar nodig.

Verander de porties dus gebaseerd op je hongergevoel, hoe vol je zit, voorkeuren, doelen, activiteitsniveau en natuurlijk, gebaseerd op je behaalde resultaten. Dus start bij het begin en pas aan gebaseerd op de behaalde resultaten.

Wat vind jij?

Vind jij dat er echt een onderwerp is die ik moet aankaarten? Laat het mij dan weten in de reacties onder dit blog of via de mail. Dan zal ik dit onderwerp aan bod laten komen.

Deel en volg mij via Social Media!