Alles moet weten stress deel 1

Alles wat je moet weten over stress – deel 1

Stress beïnvloed iedereen

De tijd van nu vraagt erg veel van ons. Alles gaat steeds sneller en sneller, er is enorm veel informatie te verwerken en de werkdruk wordt steeds hoger. Al deze verschillende factoren kunnen een enorme lading aan stress veroorzaken. Deze stress kan vervolgens weer zorgen voor verschillende problemen of klachten. Hoe dit tot uiting komt is per persoon weer anders. Sommige dingen lijken onschuldig, maar kunnen een enorme invloed hebben op je gezondheid en welzijn. Neem bijvoorbeeld water drinken, slaap, werk, vrienden, relaties of geld. Je zou zeggen dat deze dingen weinig invloed hebben op klachten in je lijf. Niets is minder waar. Het feit dat een deel van het lichaam niet optimaal functioneert, betekent nog niet dat dit de oorzaak van het probleem is. Om te vinden waar het echt vandaan komt is er tijd en aandacht nodig. Een symptoom bestrijden zonder de oorzaak aan te pakken kan zorgen dat dezelfde of meerdere klachten steeds terugkomen.

Dit betekent niet dat alle vormen van stress negatief zijn. Stress is nodig om te kunnen leven. Denk bijvoorbeeld aan sporten, verteren, zwaartekracht of studeren. Dit levert allemaal stress op, maar zorgt er ook voor dat je groeit, zowel fysiek als mentaal.

Stress accumuleert

Er zijn verschillende soorten stress. Allemaal beïnvloeden ze je leven, zowel positief als negatief. Alle soorten stress accumuleert. In de afbeelding hieronder is goed te zien wat stress doet en waarom je niet altijd meteen kunt weten waar het probleem vandaan komt. De 4 wasbakken zijn allemaal met elkaar verbonden. Dit zorgt ervoor dat als je stress ervaart in één wasbak deze stress wordt gebalanceerd door de andere drie. Als je dus stress ervaart in twee wasbakken, zoals in de afbeelding, zal deze stress zich langzaam gaan balanceren over alle 4 de bakken. Je kunt dus last krijgen van je organen door emotionele stress. Dit maakt het in sommige gevallen dus zeer lastig om de oorzaak van het probleem te vinden.

Soorten stress

Er zijn 6 verschillende soorten stress die je kunt ervaren. Allemaal hebben ze negatieve en positieve kanten.

Fysieke Stress

 • GoedLichamelijke beweging, metabolisme
 • Slecht: Te veel of te weinig lichamelijke beweging, slecht postuur, onderdrukt immuunsysteem

Chemische Stress

 • GoedChemische reacties in het lichaam, voeding, zon, hormonen, vitamines
 • Slecht: Vervuilde lucht, slechte voeding, medicijnen, drugs, roken, synthetische producten

Elektromagnetische Stress

 • GoedDe zon, elektromagnetisch veld van de aarde, hormonale ritmes, het weer
 • Slecht: Te veel zon, elektrische apparaten, straling (röntgenstraling)

Psychische en Mentale Stress

 • GoedPositieve gedachten, leren, doelen stellen, dromen hebben, opbouwende gedachten
 • Slecht: Negatieve gedachtes, verbaal misbruik, haasten of te veel doen, dwangmatige geloven of dogma’s

Voeding

 • GoedVertering (is een vorm van stress), biologische voeding, juiste verhoudingen, metabolic typing
 • Slecht: Te veel of te weinig eten, kant een klaar eten, bestrijdingsmiddelen en toegevoegde stoffen, Bijvoorbeeld: kleurstoffen, verdikkings- en verdunningsmiddelen, E-nummers, emulgatoren enz.

Warmte

 • Goed: Stabiele lichaamstemperatuur
 • Slecht: Verbranding of bevriezing van het lichaam, te lage of te hoge lichaamstemperatuur

De beter je weet wat stress is en wat de positieve en negatieve effecten van stress zijn, de beter je kunt werken aan de oplossing voor jouw negatieve stressoren. Volgende keer ga ik nog iets dieper op het onderwerp in met de interne en externe stressoren, het zenuwstelsel en 5 stappen om je stress te managen.

Wil je meer hulp met het opstellen van jouw plan? Kom dan langs voor een gratis consult en dan gaan we samen kijken hoe we jouw plan kunnen starten of optimaliseren.