Alcohol drinken op een gezonde manier. Kan dat? (Tips!)

Alcohol drinken op een gezonde manier. Kan dat? (Tips!)

Laat ik er maar niet omheen draaien, het gaat over Alcohol. Voordat ik begin, nee, ik ben geen hater of anti-alcohol. Ik lust zelf ook wel een drankje op zijn tijd. Met de nadruk op, op zijn tijd. Dus niet dagelijks, niet eens wekelijks. Maar een goed wijntje lust ik ook wel. Omdat veel mensen niet willen stoppen en soms niet eens willen minderen is het beste wat ik kan doen ervoor zorgen dat je alcohol drinkt op een gezonde manier.

Je wordt er lekker losjes van. Maar ho maar als je het moet minderen.

Alcohol is een lastig onderwerp voor veel mensen, vooral als het gaat om het minderen of stoppen met drinken. Dan opeens zijn we niet meer zo losjes en houden we voet bij stuk dat het allemaal wel mee valt en niet zo erg is. Wij mensen zijn niet gemaakt om alcohol te drinken. Alcohol is een gif voor het lichaam en brengt veel problemen met zich mee. Gemiddeld drinkt iemand 140 liter alcohol per jaar, dat is een halve fles wijn per dag. Ja, dit is gemiddeld, dus voor elke persoon die geen alcohol drinkt, drinkt een ander dus 280 liter. Dat is een fles wijn per dag. Deze hoeveelheden zijn schadelijk voor het lichaam.

Misschien niet altijd even gezond…

Alcohol is een gifstof en heeft de nummer 1 prioriteit in het lichaam om verwerkt en verwijderd te worden. Dit kost enorm veel energie. Daarnaast zorgt alcohol ook voor een verstoorde functie en het beschadigen van de lever, de darmen, de maag en andere organen. Omdat alcohol voorrang krijgt op alle andere lichamelijke processen zorgt alcohol ook dat voedsel niet of minder wordt geabsorbeerd en het lichaam stopt met herstellen en groeien. Wil je dus afvallen, meer spieren krijgen en dat terwijl je gezond en vitaal blijft? Vergeet het dan maar als je veel of regelmatig alcohol drinkt. Ga hier dus extreem verstandig mee om!

Tips om “gezond”alcohol te drinken

De beste tip is om niet te veel alcohol te drinken, vooral als je sportieve of lichamelijke doelen wilt bereiken. Drink je toch graag een biertje of een wijntje? Neem dan deze volgende punten in acht om zo min mogelijk schade te doen aan je lichaam.

– Drink alcohol altijd in combinatie met vetten en eiwitten. Dit beschermt de organen en zorgt ervoor dat je suikerspiegel minder uit balans raakt. Niet op een lege maag dus!

– Alcohol vermindert de opname van voedingsstoffen. De meer je drinkt, de meer je moet eten om toch nog een beetje voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit zorgt er dus voor dat je meer gaat eten en heel snel dik en ongezond wordt. (de bekende bierbuik)

– De minder je drinkt, de minder alcohol het lichaam “nodig heeft” om aangeschoten te raken.

– Alcohol is een koolhydraat. Let dus op jouw spijsverteringstype en wat jij nodig hebt.

– Kies voor biologische dranken, deze bevatten dan in ieder geval geen bestrijdingsmiddelen.

– Drink met mate of gewoon niet, je bent gezellig en leuk zonder alcohol. Toch? Bekijk hier de video over alcohol

Geniet van je wijntje of biertje, maar maak het geen gewoonte om zoveel te drinken. Hou jezelf niet voor de gek oké?

Sjoerd Bos