Koolhydraten, arm of rijk?

Koolhydraten zijn al een tijdje een heel ding. De verhalen van mensen die geen koolhydraten meer eten en heel veel gewicht verliezen zie je regelmatig voorbij komen. De reden dat veel mensen afvallen op een koolhydraat arm dieet is niet alleen door het idee koolhydraten zelf.

Als je koolhydraat arm eet betekend het dat je niet meer snoept, geen chips meer eet en geen alcohol meer drinkt. Veel verwerkte voeding bevat koolhydraten en ook deze zul je moeten vermijden.

Dit alles maakt dat je enorm veel ongezonde voeding niet meer eet. Nu stop je natuurlijk niet met eten. Je gaat dus andere keuzes maken en waarschijnlijk gezondere keuzes. Je gaat veel meer groentes eten en waarschijnlijk ook meer vlees, vis, zuivel en eieren.

De combi van slechte voeding vermijden en gezonde voeding introduceren zal hoe dan ook positieve resultaten opleveren!

Waarom zijn koolhydraten belangrijk?

Koolhydraten voorzien het lichaam van energie, maar zijn ook vaak het grootste deel van ongezonde voeding zoals koek en snoep (suikers). Het is daarom dus belangrijk om voedingsmiddelen te eten die niet alleen koolhydraten bevatten, maar ook andere goede voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen.

In welke voeding kun je koolhydraten vinden?

Een gemakkelijke manier om te weten of een product koolhydraten bevat is als volgt. Op het moment dat het geen dierlijk product is, is het bijna altijd een koolhydraat. De hoeveelheid koolhydraten per product verschilt wel enorm.

Voorbeelden van voeding met koolhydraten:

 • groenten en fruit
 • peulvruchten
 • aardappels
 • granen en graanproducten (brood, pasta rijst, bloem)
 • suiker
 • alcohol
 • snoep, koek en nog veel meer.

Er zijn natuurlijk altijd een paar uitzonderingen. De uitzonderingen zijn:

 • Noten en notenpasta’s, pinda’s en pindakaas, kokosproducten
 • Zaden
 • Avocado’s en olijven
 • Oliën zoals olijfolie, zonnebloemolie en nog veel meer

Hoeveel koolhydraten heb ik nodig?

Het is lastig hier een goed advies over te geven. Dit is voor iedereen zijn doelen of dieetvorm anders. Indien je geen koolhydraat arm dieet volgt heb ik hier een globale richtlijn. Voor mannen zijn twee handkuipjes aan koolhydraten per maaltijd voldoende en voor vrouwen één handkuipje per maaltijd. Er is een moment waar het mogelijk fijn is om voor meer koolhydraten te eten en dat is na een goede work out. Je lichaam heeft het grootste deel van de opgeslagen energie verbrand. Om deze voorraad weer aan te vullen zijn koolhydraten nodig. Vandaar dat na een work out iets meer koolhydraten eten een goed idee kan zijn. Dit is natuurlijk geen vrijkaart om te snoepen! Gezonde koolhydraten eten graag!

Kan je te veel koolhydraten eten?

Je kunt zeker te veel koolhydraten eten en dit is ook nog eens heel makkelijk te bereiken. Zelfs als je hier niet echt je best voor doet. Koolhydraten en suiker zitten tegenwoordig in bijna al het verwerkte voedsel. Ook op de plekken waar je het soms niet verwacht, denk aan vleeswaren.

Koolhydraten voorzien het lichaam van glucose welke zorgen voor directe energie. Een deel van deze glucose kan worden opgeslagen voor later. Glucose is de belangrijkste energiebron voor de hersenen en daarom essentieel om normaal te kunnen functioneren.

De reden waarom mensen die geen koolhydraten eten toch nog kunnen blijven leven is omdat het lichaam ook zelf glucose kan maken van eiwitten. Dit is natuurlijk lang niet zo efficiënt als het eten van koolhydraten.

Op het moment dat je lichaam voldoende energie heeft en de glucose-opslag vol zit wordt de rest van de glucose getransformeerd tot vetzuren en opgeslagen in het vet. Op deze manier kan het lichaam op een later moment dit vet gebruiken als energie.

Je raadt het al. Als je te vaak en te veel een energie overschot hebt wordt er steeds meer en meer vet opgeslagen en nooit iets verbrand.

Samenvatting en Aanbeveling

 • Koolhydraten voorzien het lichaam van energie.
 • Een overschot aan koolhydraten wordt opgeslagen als vet.
 • Koolhydraten zitten in bijna al het verwerkte voedsel.
 • Niet alle koolhydraten worden even snel geabsorbeerd door het lichaam.
 • Suikers. Het best wat je kunt doen is ze vermijden.

Wat vind jij?

Vind jij dat er echt een onderwerp is die ik moet aankaarten? Laat het mij dan weten in de reacties onder dit blog of via de mail. Dan zal ik dit onderwerp aan bod laten komen.