Eten volgens jouw individuele behoeftes.

De macrovoedingswaarden van vorige week kunnen wel wat extra uitleg gebruiken. Niet iedereen weet altijd goed welke voedingswaarden in welke producten zitten. Dat ga ik je met een simpele truc uitleggen. Daarna is het handig om te weten welk spijsverteringstype bij jou past zodat je al deze kennis kunt samenvoegen en gaan gebruiken.

Eiwitten, vetten en koolhydraten

Om gezond af te kunnen vallen is controle over je suikerspiegel van groot belang. Daarom is het combineren van eiwitten, koolhydraten en vetten met elke maaltijd belangrijk. Om dit goed uit te kunnen voeren moet je weten wat koolhydraten, eiwitten en vetten zijn en in welke producten ze voorkomen.

Eiwitten en vetten komen over het algemeen van een organisme wat ogen heeft.

Bijvoorbeeld: Kipfilet en eieren komen van een kip, een kip heeft ogen, dus bevatten deze producten voornamelijk vetten en eiwitten. Uitzonderingen zijn avocado, olijven, noten, zaden en oliën. Deze bevatten veel vetten en eiwitten maar hebben geen ogen.

Koolhydraten komen over het algemeen van een organisme zonder ogen.

Bijvoorbeeld: Fruit, groente, peulvruchten en granen.

Eiwitten verlagen, koolhydraten verhogen en vetten neutraliseren de suikerspiegel. Dus om je suikerspiegel gebalanceerd te houden zorg je ervoor dat je eiwitten, koolhydraten en vetten met elke maaltijd of snack combineert.

Hoe werkt de suikerspiegel?

Als je suikerspiegel te laag komt laat je lichaam cortisol vrij, het bekende “stresshormoon.” Cortisol zorgt ervoor dat je vet opslaat rond je buik, dijen en bovenrug. Komt je suikerspiegel te hoog, dan maakt je lichaam insuline aan. Insuline helpt om de suikerspiegel te laten dalen, maar is vaak iets te krachtig en zorgt dat je suikerspiegel weer te laag komt. Dit geeft een signaal door aan de hersenen om iets zoets te gaan eten. Het signaal is sterk en zorgt er vaak voor dat je teveel eet en je suikerspiegel weer te hoog komt. Zo kom je in een eindeloze spiraal te zitten van hoog en laag. Doe dit te lang en je wordt dikker, vermoeid, slapjes, ziek, krijgt last van verschillende klachten en ga zo maar door.

Eten volgens jouw spijsverteringstype

Met al deze informatie over micro- en macrovoedingswaarden is het wel van belang dat je weet welk spijsverteringstype bij jou past. Het bepalen van jouw spijsverteringstype is belangrijk, omdat we allemaal anders zijn. Je kunt niet verwachten dat iedereen het zelfde resultaat krijgt met dezelfde voeding. Er zijn eindeloos veel verschillende types, maar voor de duidelijkheid zijn er drie types vastgesteld. Deze types zijn startpunten voor het vinden van jouw unieke spijsverteringstype. De drie types zijn het Pool Type, het Variabele Type en het Evenaar Type. Als je weet welk type bij jou past, dan is het tijd om te gaan eten met de verhoudingen voor dit type.

Bijvoorbeeld, je bent een Variabel Type. Dan zie je in de afbeelding hieronder dat dit type optimaal kan functioneren met een maaltijd die ongeveer 50% koolhydraten, 40% eiwitten en 10% vetten bevat. Met deze verhoudingen ga je een beetje experimenteren en kun je de optimale verhoudingen vinden voor jouw unieke type. In mijn Gratis E-book kun je erachter komen welk van de drie types geschikt is als startpunt voor jouw persoonlijke levensstijl. Dit proces kan een beetje complex zijn en is een stuk gemakkelijker uit te voeren met wat begeleiding. Je kunt voor vragen altijd even contact opnemen of een aanvraag doen voor een gratis consult. Gezien dit geen dieet is, is het belangrijk dat eten volgens jouw type onderdeel wordt van jouw levensstijl. Dit is zeer goed te doen, als je even de tijd neemt om te onderzoeken welk type bij jou past en gaat eten volgens de juiste verhoudingen.

Spijsverteringstypen

Workshop – Laatste kans!

Voor iedereen die het gemist heeft, op zaterdag 30 juni 2018 organiseer ik een workshop:  In 4 stappen fit, gezond en slank de zomer beginnen! Deze workshop vindt plaats bij mij in de praktijk van 10:00 tot 12:00 en wordt gepresenteerd door Jerry van Akkeren en mijzelf.

Voor meer informatie over de workshop klik hieronder. Let op, er zijn nog maar een aantal plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *