De kern van de core: Fitnessmachines, yes or no?

Voor alles is een plaats en een tijd, maar in veel gevallen sta ik niet aan de kant van de reguliere fitness machines. De reden hiervoor is simpel. Als je de functie en het belang weet van de binnenste en buitenste eenheid wordt dit een makkie. Weet je dat nog niet? Leer hier dan meer over op mijn blogĀ www.sjoerdbos.com/blog.

Hoe werken reguliereĀ fitnessmachines?

Het lichaam hoeft zelf vrij weinig tot geen moeite te doen om te stabiliseren op het moment dat deze in een stoel zit, met je handen stevig vast aan het apparaat, terwijl het apparaat vast zit aan de grond met dikke bouten. Op dit soort fitness apparaten train je alleen de grote, zichtbare spieren van de buitenste eenheid. De binnenste eenheid wordt volledig genegeerd en het verschil tussen de twee eenheden wordt steeds groter. De binnenste eenheid is dus heel snel niet meer in staat om de buitenste eenheid te stabiliseren.

Met losse gewichten ben je niet in staat het zelfde te doen als met de machines. Als je wel het zelfde gewicht kunt tillen, is de uitvoering daarvan waarschijnlijk slecht vanwege het gebrek aan stabilisatie.

Zelfvertrouwen, ego-boost en blessures

Het hebben van deze grote sterke spieren geeft natuurlijk zelfvertrouwen en een ego-boost. Maar de kans op een blessure is groot als je het zelfde gewicht probeert te tillen tijdens een verhuizing, sport of het spelen met je kinderen.

Als je een blessure oploopt kan dit ervoor zorgen dat je een paar weken, en in sommige gevallen zelfs maanden, niet meer kunt sporten. Dit alles omdat de binnenste eenheid je lichaam niet kon stabiliseren.

In de maanden dat iemand die wel zijn binnenste eenheid traint geen blessure heeft, zal hij rustig door kunnen sporten. Het moment dat jij herstelt bent, zal jij grotendeels weer opnieuw kunnen beginnen. Begin dus meteen goed en voorkom die ellendige blessures en alles wat erbij komt kijken.

 

Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

Sjoerd Bos

sjoerd bos personal trainer heiloo
Sjoerd Bos

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *