De Kern van de Core: Alles wat je moet weten over jouw buikspieren

De romp, ook wel de core genoemd, heeft vele belangrijke functies. Meestal wordt de core gezien als “de 6-pack”. Terwijl de echte essentie van de core vrij weinig met de 6-pack te maken heeft. De core is je gehele torso, inclusief de organen. Een sterke en vooral gezonde core voorziet je van vele voordelen. Laten we eens kijken naar de verschillende voordelen. (klik hier voor de video)

Bescherming van je organen en zenuwstelsel

De core biedt, met de ribbenkast, de wervelkolom en de buitenste buikspieren een sterke bescherming voor de interne organen en het zenuwstelsel. Samen vormen ze een pantser stoten en binnendringers van buitenaf. Als dit niet goed functioneert, reageert het lichaam met een stress reactie, omdat het beschermingsmechanisme van de core niet goed werkt.

Steun voor de organen

De core bevat bijna al onze interne organen, met uitzondering van de organen in het hoofd. Lichaamsbeweging zorgt ook direct voor beweging in de organen. Dit dient als een soort massage en stimuleert de organen om te werken. Als de core dus niet goed kan functioneren, kan dit direct invloed hebben op het functioneren van de organen.

De bloedsomloop

Je hart en een groot deel van de bloedvaten bevinden zich ook in de core. Beweging helpt om bloed en andere vloeistoffen te laten stromen door het lichaam. Als stroming van vloeistoffen afneemt door een niet goed functionerende core heeft dit invloed op het hele lichaam. De functie van alle organen en ledematen neemt af, energie neemt af en de kans op ziektes en lichamelijke klachten neemt toe.

Het bewegingscentrum

De core is het centrum van beweging. De meeste kracht tijdens een beweging komt vanuit de core. Een sterke core houdt het lichaam stevig en stabiel. Indien de core niet goed functioneert, is de kans groot dat je last krijgt van pijn in de ledematen en de wervelkolom. Naast pijn verhoogt het ook de kans op blessures.

Dus om terug te komen op de vraag: is een platte buik functioneel? Het antwoord is ja, een platte buik is zeer functioneel op het moment dat deze gezond en sterk is.

De binnenste eenheid

Hoewel de core natuurlijk één geheel is en elk individueel deel samenwerkt met elkaar, is het goed om de core op te splitsen. Om het gemakkelijker te maken kan je de core opdelen in twee delen. De binnenste en de buitenste eenheid. Beide belangrijk, maar met hun eigen unieke functies.

De spieren van de binnenste eenheid

De binnenste eenheid bestaat uit vier belangrijke spiergroepen. Deze spieren zijn:

 • De transversus abdominus
 • De multifidus
 • Het middenrif
 • De bekkenbodem spieren

Samen met het skelet zorgen ze voor een stevige ondergrond voor de ledematen en een sterk pantser voor alle ingewanden. Zonder deze stevigheid zou je constant omvallen en in elkaar zakken. Stabiliteit begint vanuit de core en verplaatst zich naar de ledematen. Als de core niet goed meer functioneert en onstabiel wordt heb je een vergrote kans op blessures. Vooral de onderrug is vaak de dupe hiervan.

De transversus abdominus

Een zeer belangrijke spier van de binnenste eenheid is de Transversus Abdominus. Deze grote spier zorgt voor stevigheid rond de onderrug en het bekken. De spier functioneert als en lijkt op een riem. Veel mensen gebruiken een gewichtsriem in de sportschool om steun te geven aan de core en hun rug te beschermen. Ik stel voor zelf zo’n riem te maken met je Transversus Abdominus. Deze spier is hier specifiek voor gemaakt, laat het zijn werk doen.

Hoe train je de transversus abdominus

(Klik hier voor de video uitleg)

 1. Ga rechtop staan en plaats een hand op je buik en een hand op je rug.
 2. Adem diep in en vervolgens helemaal uit.
 3. Maak jezelf slank door je buik in te trekken.
 4. Op het moment dat je je handen naar elkaar voelt gaan doe je de oefening correct.
 5. Hou dit 10 seconden vast. Na 10 seconden adem je weer in.
 6. Dit is 1 herhaling. Adem na elke oefening 2 keer in en herhaal de oefening vervolgens 10 keer.
 7. Neem dan 1 minuut rust en doe nog twee keer 10 herhalingen met 1 minuut rust na elke 10 herhalingen.

De buitenste eenheid

De buitenste eenheid bestaat uit de grotere spieren die gemaakt zijn om het lichaam te bewegen. De buitenste eenheid zijn meestal de spieren die bodybuilders trainen, omdat je die goed kunt zien. De spieren van de binnenste eenheid liggen dermate diep of worden vaak overlapt door de spieren van de buitenste eenheid. Dit is de reden dat je ze niet ziet en dat ze vaak weinig tot geen aandacht krijgen in een training. Want waarom zou je iets trainen wat je niet ziet in de spiegel!

Ik weet het antwoord wel, gezondheid, vitaliteit, stabiliteit, kracht en een goed postuur bijvoorbeeld. (Bekijk hier de video)

De motor en het chassis

Je moet het zo zien. De buitenste eenheid is de motor die zorgt voor beweging en de binnenste eenheid is het chassis en zorgt ervoor dat de motor goed vastzit en zijn werk goed kan uitvoeren. Zonder een sterke binnenste eenheid is de buitenste eenheid onstabiel. Onstabiliteit zorgt voor een grotere kans op blessures en kan de buitenste eenheid niet 100% van zijn potentiële kracht leveren.

De core en het postuur

Dan is er nog een belangrijke functie van deze twee eenheden. Het postuur. Als je de grotere sterke spieren van de buitenste eenheid sterker en strakker traint, zonder de binnenste eenheid in verhouding even sterk te maken, trek je je postuur krom. Dit is wat veel gebeurd zonder de juiste begeleiding of kennis. Hieronder kun je zien hoe het eruit ziet als je de borstspieren teveel traint en de binnenste en buitenste eenheid van de rug negeert. En natuurlijk ook hoe een gebalanceerd bovenlichaam eruit ziet.

Postuur
Postuur

 

Factoren die de buikspieren kunnen verstoren

Er zijn een hoop dingen die de functie van de buikspieren kunnen verstoren. Pijn is een van de voornaamste redenen. Maar het hoef niet altijd pijn te zijn direct vanuit de spieren zelf. (Bekijk hier de video)

Spieren, organen en het zenuwstelsel

Het hele lichaam staat in verbinding met het zenuwstelsel. Op deze manier staan ook de spieren en de organen met elkaar in verbinding. Op het moment dat een orgaan of een spier pijn heeft gaat dit signaal via het zenuwstelsel naar de hersenen. Het ding is alleen… De hersenen weten alleen vanuit welk segment van de wervelkolom dit signaaltje kwam. Niet het specifieke orgaan of de spier. Dit betekent dus, als je lever het zwaar heeft door bijvoorbeeld alcohol, de hersenen geen onderscheid kunnen maken tussen de lever en de buikspieren. De reactie van de hersenen is het gehele segment de opdracht te geven om zich te gedragen alsof ze pijn hebben. Pijn zorgt direct voor een verzwakking van de spieren. De spieren verliezen hun kracht en reageren niet meer zo goed op oefeningen als een spier zonder pijnsignaal.

Voorbeeld wat je mogelijk al kent

Het klinkt ingewikkeld, maar je bent waarschijnlijk wel bekend met dit fenomeen. Veel vrouwen hebben bijvoorbeeld tijdens de menstruatie pijn in hun rug en soms ook in hun benen. Niet alleen het gebied van de baarmoeder dus. Spieren en organen staan met elkaar in verbinding. Het is aan jou om te leren luisteren naar de signalen.

 

Fitnessmachines, goed of slecht?

Voor alles is een plaats en een tijd, maar in veel gevallen sta ik niet aan de kant van de reguliere fitness machines. De reden hiervoor is simpel. Als je de functie en het belang weet van de binnenste en buitenste eenheid wordt dit een makkie. (Bekijk hier de video)

Hoe werken reguliere fitnessmachines?

Het lichaam hoeft zelf vrij weinig tot geen moeite te doen om te stabiliseren op het moment dat deze in een stoel zit, met je handen stevig vast aan het apparaat, terwijl het apparaat vast zit aan de grond met dikke bouten. Op dit soort fitness apparaten train je alleen de grote, zichtbare spieren van de buitenste eenheid. De binnenste eenheid wordt volledig genegeerd en het verschil tussen de twee eenheden wordt steeds groter. De binnenste eenheid is dus heel snel niet meer in staat om de buitenste eenheid te stabiliseren.

Met losse gewichten ben je niet in staat het zelfde te doen als met de machines. Als je wel het zelfde gewicht kunt tillen, is de uitvoering daarvan waarschijnlijk slecht vanwege het gebrek aan stabilisatie.

Zelfvertrouwen, ego-boost en blessures

Het hebben van deze grote sterke spieren geeft natuurlijk zelfvertrouwen en een ego-boost. Maar de kans op een blessure is groot als je het zelfde gewicht probeert te tillen tijdens een verhuizing, sport of het spelen met je kinderen.

Als je een blessure oploopt kan dit ervoor zorgen dat je een paar weken, en in sommige gevallen zelfs maanden, niet meer kunt sporten. Dit alles omdat de binnenste eenheid je lichaam niet kon stabiliseren.

In de maanden dat iemand die wel zijn binnenste eenheid traint geen blessure heeft, zal hij rustig door kunnen sporten. Het moment dat jij herstelt bent, zal jij grotendeels weer opnieuw kunnen beginnen. Begin dus meteen goed en voorkom die ellendige blessures en alles wat erbij komt kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *