Vet eten om vet te verliezen + Update

Vet – Goed of slecht?

Ik kom het nog altijd zeer vaak tegen. Mensen die vetten vermijden, omdat vet slecht voor je is. Er zijn vetten die overduidelijk niet goed zijn voor je en die je dikker maken. Denk aan chips, gefrituurd eten, de vetten in slecht vlees en palmolie.

In welke voeding kun je vetten vinden?

Vetten komen voornamelijk voor in dierlijke producten, oliën en een aantal
plantaardige producten. Dierlijke producten bevatten over het algemeen ook eiwitten. De hoeveelheid vetten in vlees en vis hangt af van het dier en welk deel van het dier je eet.  Sommige delen van het lichaam bevatten namelijk meer vet dan andere.

Voorbeelden van voeding met vetten:

 • Vlees, vis
 • Zuivel
  • vooral boter, kaas en room
 • Eieren (eigeel)
 • Noten en notenpasta’s, pinda’s en pindakaas, kokosproducten
 • Zaden
 • Avocado’s en olijven
 • Oliën zoals olijfolie, zonnebloemolie en nog veel meer

Waarom zijn vetten belangrijk?

Vetten voorzien het lichaam van energie, essentiële vetzuren en verschillende
vitamines. Daarnaast hebben we vetten nodig als bouwstenen voor het lichaam
en het versterken van de cellen. Ook zorgt vet voor het goed functioneren van de
hersenen, de spieren en de ogen.

Hoeveel vetten heb ik nodig?

Je kunt gemakkelijk bekijken voor jezelf hoeveel vetten je per maaltijd het beste kunt eten.

Voor mannen kun je het best 2 duimformaten aan vetten toevoegen aan je maaltijden. Voor vrouwen 1 duimformaat. Dit zal per persoon een beetje verschillen, maar dit is een prima gemiddelde. Zorg er wel voor dat vetten, net als eiwitten en koolhydraten, samen een maaltijd vormen en eet ze zo min mogelijk los van elkaar.

Een duimformaat

Kan je te veel vetten eten?

Dit kan zeker en op verschillende manieren. Er zijn namelijk verschillende soorten vetten, verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Te veel van de één of van de ander is niet aan te raden. Een goede balans wel.

Ook bevatten vetten meer energie / calorieën per gram dan eiwitten of koolhydraten. Dit maakt vetten niet slecht, maar wel iets om rekening mee te houden. Als je namelijk bakt in veel olie of veel boter op je brood smeert krijg je toch zonder dat je het echt merkt meer calorieën binnen dan je misschien nodig hebt.

Als je echt te veel vetten eet tijdens een maaltijd is de kans groot dat je dit direct merkt. Het voelt alsof er een blok beton in je maag zit. Het enige wat je eigenlijk nog wilt en kunt doen is op de bank ploffen tot dit gevoel afzakt.

Samenvatting en Aanbevelingen

 • Vermijd vetten niet, maar zorg er wel voor dat je gezonde vetten eet en geen ongezonde vetten zoals chips, frituur, fastfood enz.
 • Gezonde vetten zijn: noten, zaden, olijven, avocado’s, olijfolie, kokosolie, vlees, vis, zuivel, eieren.
 • Let op de hoeveelheid vetten die je eet, ze zijn zeer hoog in calorieën, zelfs als je gezonde vetten eet.
 • Varieer de verschillende soorten vetten die je eet. Bak bijvoorbeeld de ene keer in boter en een andere keer in olijfolie.

Wat vind jij?

Vind jij dat er echt een onderwerp is die ik moet aankaarten? Laat het mij dan weten in de reacties onder dit blog of via de mail. Dan zal ik dit onderwerp aan bod laten komen.

Deel en volg mij via Social Media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *