slaap optimalisatie

9 gemakkelijke tips om jouw nachtrust en herstel te verbeteren

Slaap is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl en tevens belangrijk voor het behalen van vele fitnessdoelen. Dus om ervoor te zorgen dat jij optimaal kunt herstellen van jouw work-outs en je lichaam de tijd krijgt om jouw vet te verbranden, heb ik hier 9 tips om jouw slaap te optimaliseren.

Optimaliseer je slaap met deze tips

Het is belangrijk om te weten hoe je jouw slaap kunt optimaliseren. Ik ga jou de beste tips geven om dit voor elkaar te krijgen

#1 – Ga jij op tijd naar bed?

Dit betekent zorg dat je uiterlijk om 22:30 slaapt. Als je dus nog wilt lezen (nee geen telefoons dus) moet je nog eerder naar bed gaan.

#2 – Hoe ga je eerder slapen?

Lukt het je niet om zo vroeg te slapen, omdat je gewent bent later naar bed te gaan? Een manier om dit te corrigeren is de komende tijd elke dag 5 minuten eerder naar bed te gaan. Zo slaap je waarschijnlijk binnen een aantal weken rond 22:30.

#3 – Let op fel licht

Stel jezelf niet bloot aan fel licht in de avond. Gebruik gedimd licht of lampen met een laag vermogen. Dit is inclusief computer, tv en telefoon!

#4 – Omgeving / Slaapkamer

Zorg ervoor dat jouw slaapkamer daadwerkelijk is ingericht om te slapen. Veel mensen hebben een TV in hun slaapkamer staan of andere apparatuur. Dit zorgt meestal alleen maar voor afleiding. Maak je kamer zo donker mogelijk en probeer de temperatuur ook aangenaam te houden. Te warm of te koud is niet ideaal. De meeste mensen slapen zeer aangenaam tussen de 17-19 graden.

#5 – Vermijd stimulerende middelen

De belangrijkste stimulerende middelen on te vermijden zijn cafeïne, suikers, alcohol, tabak en drugs. Al deze middelen zorgen ervoor dat je minder goed of niet kunt slapen.

#6 – Houd je suikerspiegel gebalanceerd

Eet volgens jouw spijsverteringstype om suikerspiegel pieken en dalen te voorkomen. Deze zorgen weer voor een vrijlating van stresshormonen en verstoren dus je slaap. Klik hier voor meer over de spijsverteringstypen.

#7 – Drink voldoende water

Voorkom uitdroging en drink voldoende water. Als je niet goed gehydrateerd bent wordt er stresshormoon vrijgelaten. Let er wel op dat je in de ochtend al begint met drinken, zodat je niet alles in de avond drinkt en ‘s nachts veel wakker wordt om te plassen. Gemiddeld is 2 liter water voldoende.

#8 – Dagelijkse beweging

Zorg ervoor dat je regelmatig lichaamsbeweging krijgt. Lichaamsbeweging heeft een positief effect op je nachtrust. Let er wel op dat hoge intensiteit cardio trainingen het cortisol gehalte kunnen verhogen en het moeilijk kunnen maken om in slaap te vallen. Waar een rustige wandeling het omgekeerde effect heeft.

#9 – Weg met de onnodige apparatuur

Verminder de elektromagnetische vervuiling in je kamer. Zorg dat er geen licht aan staat, tv of wat dan ook. Uit het stopcontact halen is een optie, maar weghalen is ideaal. Als je je telefoon gebruikt als wekker, zorg er dan voor dat deze niet direct naast je hoofd ligt. Als je de wekker lekker ver weg legt ben je meteen wakker als je hem uit moet zetten. Bekijk hier mijn video’s!

Na alle informatie over voeding en lifestyle is het weer tijd om terug te keren naar beweging. Volgende week meer!