Microvoedingswaarden en wat is gezond?

Microvoedingswaarden

In de vorige blogs heb ik je alles verteld over de drie macrovoedingswaarden. Dit zijn koolhydraten, vetten en eiwitten. Maar zoals je weet is dat niet alles. Want we weten allemaal dat er ook nog een hele hoop vitamines en mineralen zijn die we nodig hebben.

Vitamines en mineralen zijn belangrijke microvoedingswaarden die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Ze ondersteunen de groei en het herstel van het lichaam en zijn belangrijk voor een goede gezondheid. Vitamines zijn chemische verbindingen die onmisbaar zijn voor het lichaam, omdat deze ze niet of onvoldoende zelf kan aanmaken. Mineralen zijn net als vitamines stoffen die je maar in kleine hoeveelheden nodig hebt. Daarnaast bestaan er ook nog spoorelementen. Dit zijn mineralen waarvan het lichaam er maar weinig van nodig heeft. De meeste vitamines en mineralen halen we uit ons eten en drinken.

Om beter te kunnen illustreren waarom micro- en macrovoedingswaarden samen zo belangrijk zijn heb ik de volgende uitleg.

Bekijk vitamines en mineralen als spijkers en de koolhydraten, vetten en eiwitten zijn houten planken. Als je een schuur wilt bouwen wil je natuurlijk het sterkste materiaal gebruiken, zodat de regen en de wind je schuur niet kapot kan maken. Als je rottende planken gebruikt met de duurste en sterkste spijkers, zal de schuur van ellende in elkaar zakken. Als je een schuur wilt bouwen met sterk hout en slappe spijkers, zal je schuur niet stevig in elkaar zitten. De wind en de regen zullen je schuur gemakkelijk kapot maken. De sterkste schuur krijg je met sterke spijkers en goede planken hout. Daarom is het belangrijk om goede kwaliteit, goede hoeveelheden en goede verhoudingen voedingswaarden te consumeren.

Wat is gezond?

Het is belangrijk dat producten die je eet je energie en bouwstoffen bieden in plaats van meer energie kosten om te verteren.

Bewerkte voeding is voedsel wat meer voedingswaarden kost om te verteren, te absorberen en af te voeren dan het oplevert. Bewerkte voeding bevat vaak geen levensenergie meer, dit moet het lichaam zelf toevoegen om het te herkennen als voeding. We kunnen het er allemaal over eens zijn dat voeding wat meer energie en voedingswaarden kost dan het oplevert weinig toevoegt aan het functioneren van het lichaam. Het lichaam heeft voeding nodig om optimaal te kunnen functioneren en daarom hebben bewerkte voedingsmiddelen niets te zoeken in ons voedingspatroon.

Hoe herken je bewerkte voeding?

 • Bewerkt voedsel is vaak zeer lang houdbaar.
  (M.u.v. Noten, Zaden, Gedroogd, Bevroren of Gefermenteerd voedsel)
 • Bevat vaak veel suikers en/of zoetstoffen.
 • Bevat veel E-nummers om ervoor te zorgen dat het product langer
  houdbaar is, er beter uit gaat zien, beter gaat smaken, niet kan rotten
  of van geur of textuur veranderd.
 • De ingrediĆ«ntenlijst is vrijwel niet uit te spreken en lijkt verdacht veel
  op de inhoud van secondelijm…
 • Zitten bijna altijd in producten waar een verpakking omheen zit.

Voeding die je het beste kunt vermijden

 • Verwerkte voedingsmiddelen
 • Suikers
 • Alcohol
 • Frisdranken, snoep, koek, ijs, chips, fastfood enzovoorts

Voeding die wel voedingsstoffen en energie geven

 • Vlees, vis, gevogelte en andere dierlijke producten
 • Zuivel en eieren
 • Groenten en fruit
 • Noten en zaden
 • Volkoren granen en graanproducten
 • Als het 10,000 jaar geleden nog niet bestond is het meestal niet gezond

Wat vind jij?

Vind jij dat er echt een onderwerp is die ik moet aankaarten? Laat het mij dan weten in de reacties onder dit blog of via de mail. Dan zal ik dit onderwerp aan bod laten komen.

Deel en volg mij via Social Media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *