Hoeveel en wanneer moet je eten?

Hoeveel en wanneer moet je eten?

Naast de handmethode is er nog iets waar je rekening mee moet houden, je eigen gevoel. Het is niet verstandig je strikt te houden aan een methode en er nooit van af te wijken. Je lichaam is slim en geeft je altijd aan dat je iets doet of hebt gedaan wat niet werkt voor jou. Niet iedereen is even goed in staat om dit per direct goed te kunnen voelen, maar op het moment dat je gezonder begint te leven en je meer bewust wordt van alles rondom gezondheid word je hier steeds beter in. Het heeft dus even tijd nodig voordat je weet welk lichamelijk seintje wat betekent.

Eet tot je verzadigd bent, niet tot je vol zit

Om ervoor te zorgen dat je niet te veel eet bij elke maaltijd is het verstandig te eten tot je ongeveer 80% vol zit. Op dit punt ben je verzadigd en heb je meestal binnen 3 uur geen trek meer. Indien je wel trek hebt is er vaak iets psychologisch of iets in de verhoudingen van de voedingswaarden waardoor je weer trek krijgt. Om goed te kunnen voelen of je verzadigd bent of niet, moet je het lichaam de tijd geven. Het duurt ongeveer 15 minuten voordat het lichaam in staat is je aan te geven hoe vol je zit. Als je rustig eet, kan je dit beter voelen.

Wanneer je het beste kunt eten

Ik zou zelf zeggen, eet wanneer je trek hebt en eet vooral niet wanneer je dat niet hebt. Dit is de belangrijkste basis om vanuit te gaan. Er zijn hier wel uitzonderingen op het moment dat je het lastig vindt om aan te voelen wanneer je trek hebt of niet.

Daarnaast is het verstandig niet langer dan 3-4 uur te gaan zonder te eten om jouw suikerspiegel op pijl te houden (neutraal). Zo voorkom je dat je sterke verlangens krijgt naar een grote vette hap of snoep en snaai.

Wat je kunt doen, om niet te lang zonder eten te gaan, is de normale maaltijden eten in combinaties met tussendoortjes. De normale maaltijden zijn ontbijt, lunch en avondeten. Indien er hier langer dan 3-4 uur tussen zit en je krijgt trek is het verstandig om iets bij je te hebben. Een lekkere gezonde snack. Bijvoorbeeld fruit, rauwkost, nootjes, klein bakje yoghurt, crackers met beleg en restjes van je andere maaltijden.Buikpijn

Het ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag

Veel mensen vragen zich af hoe en wat rondom het ontbijt. Er wordt vaak gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd is van de dag. Voor sommige mensen is dit het geval, maar voor anderen ook niet. Daarom is het zo belangrijk om je resultaten bij te houden en te luisteren naar de signalen van je lichaam. Probeer beide uit voor twee weken als je nog niet weet wat voor jou werkt. Twee weken zonder ontbijt en twee weken met ontbijt. Schrijf je bevindingen op. Zo kun je zelf bepalen wat werkt voor jou en wat niet.

Voor de meeste mensen is een grote lunch en een kleiner avondmaal wel een verstandig idee. Dit omdat je de energie van de lunch gebruikt tijdens de dag en de energie van het avondmaal waarschijnlijk niet helemaal meer kunt gebruiken voordat je gaat slapen.

Tips om je gevoel en bewustwording te vergroten

Eet op een rustige plek en neem de tijd om te eten. Dit vergroot niet alleen je bewustwording, het is ook een momentje van rust en ontspanning. Je lichaam is vrij traag in het aangeven of je verzadigd bent of niet, daarom is rustig eten de beste manier om aan te voelen wanneer je rond die 80% zit.

Iedereen reageert op een andere manier op verschillende verhoudingen voedingswaarden. Het lichaam geeft bepaalde signalen op het moment dat er iets niet helemaal correct is met de hoeveelheden. Ik heb een schema gemaakt met de signalen die het lichaam geeft, waar de signalen door ontstaan en wat je eraan kunt doen om weer terug te komen naar een goed gevoel. (Het schema onder dit bericht.)

Het schema werkt vrij simpel als je er even mee hebt gespeeld. Als je bijvoorbeeld een vol gevoel hebt in je maag, maar je hebt toch trek, kun je zien dat dit een reactie is op het eten van teveel eiwitten en/of vetten. Daarnaast kun je zien dat er een aantal manieren zijn om dit te corrigeren. Zo kom je terug tot een goed gevoel. Als je een van de signalen ervaart en weet wat de oorzaak ervan is, moet je gaan kijken naar wat je hebt gegeten, welke hoeveelheden jij had en vervolgens aanpassen zodat jij de juiste verhouding voedingswaarden krijgt voor jouw
lichaam. In het voorbeeld betekent dit dat je voor je volgende maaltijd minder eiwitten en/of vetten moet eten.

Wat vind jij?

Vind jij dat er echt een onderwerp is die ik moet aankaarten? Laat het mij dan weten in de reacties onder dit blog of via de mail. Dan zal ik dit onderwerp aan bod laten komen.

Deel en volg mij via Social Media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *