Het gaat niet helemaal goed…

Oké, het doel of de datum waarop je het doel wilt bereiken kan soms veranderen. Ik ben inmiddels 6 weken bezig en na de laatste meting zie ik dat de resultaten wel in de juiste richting gaan, maar niet volledig zoals ik het zou willen.

Het doel is naar de 10% vetpercentage te gaan en dit verloopt nog altijd goed. Het enige waar ik niet tevreden mee ben is dat ik zie dat mijn spiermassa ook afneemt. Ik moet dus dingen gaan aanpassen om wel mijn doel te kunnen behalen, maar niet ten koste van andere dingen zoals spiermassa.

Wat kun je doen?

Er zijn altijd meerdere manieren om hierop te reageren. Je kunt natuurlijk ook doorgaan waar je mee bezig was en corrigeren als je doel bereikt is. Voor mijzelf ga ik liever dingen aanpassen in het moment en daarmee mogelijk de “deadline” moeten verplaatsen. Ik wil namelijk niet te veel kracht en spiermassa verliezen om mijn doel te bereiken. Wat je kunt doen om ongewenste resultaten te veranderen hangt van ieder zijn situatie af, maar je kunt wel zelf de keuze maken. Je hebt dus alles zelf in de hand.

Het belangrijkste begint natuurlijk altijd bij je bewust zijn van je doelen, de resultaten en of het proces nog verloopt zoals je zou willen. Is het nog aangenaam en uitvoerbaar of te stressvol?

Wat ga ik doen?

Als eerste moet ik weer realistisch kijken naar de “deadline”. Mijn idee was om het doel te behalen tussen de 3-4 maanden. Als ik mijn doel wil behalen terwijl ik zo min mogelijk spiermassa verlies, zal de snelheid van het traject moeten vertragen. Ik ga mijn deadline hierdoor verplaatsen naar 01-01-2020. Ik heb een doel, maar geen haast of noodzaak om deze zo snel mogelijk te behalen.

Gezondheid > Gewicht, vet, snelheid, enzovoorts.

Om zo veel mogelijk spiermassa te kunnen behouden tijdens dat je vetmassa wilt verliezen zijn er twee dingen belangrijk.

  1. Voldoende eiwitten eten
  2. Voldoende, maar ook vooral zwaar trainen

Ik moet dus meer eiwitten gaan eten, maar als ik alleen eiwitten ga toevoegen zal ik gewicht gaan aankomen. Ik ga dus tegelijkertijd minderen in vetten (niet omdat deze slecht zijn, maar omdat ik al vrij laag zit in mijn koolhydraten) om zo de balans te herstellen.

Mijn trainingsschema had ik de vorige keer al aangepast om een andere reden en die zit nog altijd goed in elkaar. De aanpassingen vallen allemaal wel mee eigenlijk!

 

Iets te veel vetten

Ik hou van eten. Heel veel moeite met gezond eten heb ik niet, maar het lekkerder maken of de hoeveelheid eten is voor mij wel een uitdaging. Afgelopen week is er qua vetpercentage niks veranderd. Toen ik ging nadenken waar dat aan kon liggen kwam ik al snel tot de conclusie dat mijn vet inname waarschijnlijk te hoog was. Te veel boter of olie in de pan tijdens het bakken, te veel zelfgemaakte sladressing over de salade en te veel nootjes bij de kwark.

Hoewel al die ingrediënten totaal geen gezondheidsprobleem veroorzaken bij mij, zorgen ze wel voor een overschot aan energie wat ervoor heeft gezorgd dat er afgelopen week vrijwel niks veranderd was.

Dit is waarom ik de keuze heb gemaakt om te minderen in vetten en meer eiwitten toe te voegen om mijn spiermassa te behouden. Laat de metingen voor je werken en niet tegen je! Ze zijn er om het plan bij te schaven en je op het juiste pad te houden.

 

Wat vind jij?

Vind jij dat er echt een onderwerp is die ik moet aankaarten? Laat het mij dan weten in de reacties onder dit blog of via de mail. Dan zal ik dit onderwerp aan bod laten komen.

Deel en volg mij via Social Media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *