Functionele training deel 1

Functionele Training – De 7 essentiële bewegingspatronen

Functionele Training

Functionele training kent tegenwoordig enorm veel verschillende varianten. Net als de term natuurlijk is de essentie en de kracht van het woord verloren gegaan. Ik zie functionele training als iedere training die jou voorbereid op het leven buiten de sportschool. Een training of oefening die ervoor zorgt dat je tijdens je werk, sport, hobby of het spelen met je kinderen of kleinkinderen beter kan functioneren en meer kan genieten is in mijn ogen functioneel. Ook oefeningen die jouw postuur, stabiliteit en flexibiliteit verbeteren zijn functioneel. Het is altijd van essentieel belang dat jou binnenste eenheid (de core) en de buitenste eenheid (de ledematen) goed kunnen samenwerken en elkaar kunnen versterken.

Naast een sterke core zijn er 7 essentiële bewegingspatronen die belangrijk zijn, en vroeger waren, om te overleven. Misschien hoeven we niet meer weg te rennen van tijgers, maar wil je ook niet elke keer je enkel verzwikken als je een misstap maakt of dat het constant in je rug schiet.

Functionele training heiloo
De 7 essentiële bewegingspatronen

De 7 essentiële bewegingspatronen

Hoewel we misschien niet meer leven in een tijd van jagen en wegrennen voor wilde dieren betekent het niet dat ons lichaam niet meer optimaal hoeft te functioneren. Om goed te kunnen functioneren is het belangrijk deze 7 bewegingspatronen snel en efficiënt uit te kunnen voeren. Als je dit vroeger niet kon, zou je waarschijnlijk niet lang hebben overleeft in het wild. Je was een heerlijk tussendoortje geweest voor de hyena’s. Ze waren en zijn nog altijd essentieel om te overleven en functioneren in de omgeving die we voor onszelf hebben gemaakt. Als je deze patronen goed kunt uitvoeren heb je geen moeite met de dagelijkse taken en is de kans op blessures en pijn zeer klein.

De Squat (Hurken)

Vroeger moesten mensen hurken om te eten, te bouwen en dingen te verplaatsen. Tegenwoordig hurken we nog steeds om te gaan zitten, in en uit de auto te stappen of tijdens het werk en in de sportschool.

De Bend (Bukken)

Net als met de squat werd de bend gebruikt om eten te bereiden, beschutting te bouwen en objecten te tillen. Tegenwoordig wordt bukken vooral gebruikt door bouwvakkers, verpleegkundigen, ouders en tijdens het oppakken van objecten van de grond. Een patroon wat zeer dagelijks gebruikt word dus. Bij het bukken raken veel mensen geblesseerd. Het is dus enorm belangrijk dat je deze beweging onder controle hebt.

Lunge (Uitvalspas)

De lunge is een beweging die nodig was om door lastig terrein te kunnen bewegen. De lunge is bij veel sporten een belangrijke beweging en ook tijdens het werk. Als je niet in staat bent een lunge te maken naar verschillende kanten is de kans op vallen groot. Vooral bij ouderen is dit patroon erg belangrijk. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Push (Duwen)

Duwen was een belangrijke beweging tijdens het verplaatsen van objecten en tijdens het vechten of jagen. Het patroon is niet simpelweg duwen met je handen. Het is een patroon waar je je gehele lichaam integreert tijdens de beweging. Indien je dit niet kan, is de kans op een blessure wederom groter.

Pull (Trekken)

Je bent op jacht en je hebt een hert gevangen. Deze is veel te zwaar om te tillen, daarom zul je het hert naar het kamp moeten trekken. De trek beweging komt tijdens het dagelijkse leven nog veel voor. Net als met duwen is het een geïntegreerde beweging waar het hele lichaam onderdeel van is.

Twist (Draaien)

Draaien is een onderdeel van de meeste functionele activiteiten. Bij het gooien van voorwerpen is het draaipatroon belangrijk of het verplaatsen van een voorwerp van links naar rechts. Een functionele draai ondersteunt dus de functionaliteit van verschillende activiteiten in combinatie met andere bewegingen.

Gait (Manieren van lopen – Lopen, Hardlopen, Sprinten)

De gait bestaat uit 3 verschillende onderdelen. Alle 3 zijn ze anders en hebben ze een ander doel. Voor korte afstanden en het verplaatsen van voorwerpen werd lopen meestal gebruikt. Om grotere afstanden af te leggen, bijvoorbeeld voor het ontdekken van de omgeving of informatie te verspreiden, werd gebruik gemaakt van hardlopen. Om weg te rennen van tijgers en anderen gevaren gebruikte en gebruikt de mens nog altijd de sprint. Iedereen die in staat is te lopen loopt, terwijl een klein deel van de mensen doet aan hardlopen en zelfs nog minder mensen sprinten. Meestal sprinten alleen sporters nog of als er gevaar dreigt. Alle voorgaande oefeningen helpen om de drie manieren van lopen te verbeteren.

Het aanleren van een beweging

Niet iedereen is direct in staat deze bewegingen of complexere bewegingen uit te voeren. Het zenuwstelsel leert een beweging in stukjes. De 7 bewegingspatronen zijn deze verschillende stukjes. Als je een complexere beweging hebt, leer je deze stuk voor stuk, net zo lang totdat je een nieuw patroon hebt aangeleerd.

platte buikspieren heiloo

De belangen van een sterke core

De core is je gehele torso, inclusief de interne organen. De core wordt vaak gezien als de buikspieren, maar de core is veel meer. Het is namelijk het centrum waar alle beweging begint. Veel bewegingen zijn voor hun stabiliteit en kracht afhankelijk van de core. De core vervult veel belangrijke functies voor het lichaam die bijdragen aan de algehele gezondheid. De core is zeer complex en daar ga ik later dieper op in, voor nu zijn dit de belangrijkste functies van de core:

  • Bescherming van je centrale zenuwstelsel en interne organen
  • Steun voor de interne organen
  • Ondersteuning van de bloedsomloop
  • Centrum voor beweging

En dit zijn de belangrijkste spieren die samen de binnenste eenheid van de core vormen:

Er zijn vier belangrijke spiergroepen die samen de binnenste eenheid vormen. De multifidus, de bekkenbodem spieren, middenrif spieren en de transversus abdominis. Twee andere spieren die een rol spelen bij de functie van de binnenste eenheid zijn de binnenste schuine buikspieren en de grote latissimus dorsi. Nu je weet waarom de core belangrijk is gaan we de volgende keer dieper in op de 7 essentiële bewegingen.