Eiwitten en Eiwitpoeders

Wat zijn eiwitten?

Een eiwit(ten), ook wel proteïnen genoemd, is een van de drie macrovoedingswaarden. Je dagelijkse voeding zal voornamelijk bestaan uit macrovoedingswaarden en in kleine hoeveelheden bestaat je voeding uit microvoedingswaarden (vitamines, mineralen en spoorelementen). Macrovoedingswaarden geven je lichaam de nodige bouw- en brandstoffen om te herstellen en groeien.

De twee andere macrovoedingswaarden ken je waarschijnlijk wel, dit zijn vetten en koolhydraten.

In welke voeding kun je eiwitten vinden?

Eiwitten komen voornamelijk voor in dierlijke producten en een aantal
plantaardige producten. Dierlijke producten bevatten over het algemeen meer
eiwitten dan plantaardige producten.

Voorbeelden van voeding met eiwitten: vlees, vis, gevogelte, zuivel, eieren (eiwit),
peulvruchten (bonen en linzen), noten en notenpasta’s, pinda’s en pindakaas,
paddenstoelen en granen.

Waarom zijn eiwitten belangrijk?

Eiwitten voorzien het lichaam ook van energie en belangrijke bouwstoffen
genaamd aminozuren. Het lichaam heeft deze aminozuren nodig om te kunnen
herstellen en op te bouwen. Eiwitten zijn dus nodig voor zowel het herstellen van bestaande als het maken van nieuwe cellen. Eiwitten zijn dus belangrijk voor o.a. spieren, organen, het zenuwstelsel, botten en het bloed.

Tevens zorgen eiwitten ervoor dat je je langer vol voelt en dus minder eet. Dit kan goed helpen tijdens het afvallen. Maar dit betekent niet dat je alleen maar eiwitten kunt eten!

Hoeveel eiwitten heb ik nodig?

De hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. De twee belangrijkste factoren zijn je lichaamsgewicht en de hoeveelheid lichamelijke beweging.

Voor een gemiddelde en gezonde volwassen man of vrouw wordt 0,8 gram eiwitten per kilogram aan lichaamsgewicht aangeraden. Een persoon van 70 kilogram heeft dus ongeveer 56 gram aan eiwitten nodig per dag.

Deze aanbeveling is alleen maar om ervoor te zorgen dat je niet een te kort krijgt aan eiwitten. Ik zou zelf altijd minimaal 1 gram aanraden voor de gemiddelde volwassenen.

Voor mensen die High Intensity Trainingen doen of zeer actief zijn / vaak sporten is het verstandig om tussen de 1,4 en 2 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht per dag te consumeren.

Kan je te veel eiwitten eten?

Hoewel het mogelijk is te veel eiwitten te eten is dit zeer lastig om te doen. Dit zou waarschijnlijk betekenen dat je zo goed als alleen maar en veel eiwitten moet eten.

Als je namelijk te veel eiwitten eet, worden de extra eiwitten door het lichaam omgezet in suikers en vetten. Dit proces is alleen niet echt effectief en heeft daarom niet de voorkeur.

De meeste mensen hebben eerder en te kort aan eiwitten dan te veel.

Hoe zit het met eiwit- / proteïne poeders?

Eiwitpoeders, ook wel proteïne poeders genoemd, zijn een goede aanvulling op vooral een vegetarisch of veganistisch dieet of als extra aanvulling voor mensen die zeer veel sporten. Eiwitpoeders zijn ook handig als je soms kort tijd hebt om iets te eten of voor onderweg.

Uiteindelijk zijn eiwitpoeders geen complete voeding en geen vervanging voor gezonde voeding. Dus gebruik met mate en alleen indien nodig. Voor de rest eet je gewoon gezond!

Samenvatting en Aanbevelingen

  • Voor voldoende eiwitinname zit je tussen de 1-2 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag zeer goed.
  • Voldoende eiwitten consumeren zorgt ervoor dat je een voldaan gevoel hebt na het eten.
  • Zorg ervoor dat je na een training ook voldoende eiwitten eet om spierherstel te bevorderen.

Wat vind jij?

Vind jij dat er echt een onderwerp is die ik moet aankaarten? Laat het mij dan weten in de reacties onder dit blog of via de mail. Dan zal ik dit onderwerp aan bod laten komen.

Deel en volg mij via Social Media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *