Deze kennis over voedingswaarden heb jij nodig om gezond te kunnen eten.

Niemand wil de rest van zijn leven een dieet van een papiertje of een mobiele applicatie volgen. Dat is zeer onpraktisch en rigide. De manier om dit te voorkomen is ervoor te zorgen dat jij kennis opdoet over gezond eten en eten wat bij jou past. Dat is precies wat ik je ga bieden de komende Blogs, deze kennis. Geen “speciale truc”, gewoon recht voor zijn raap, de juiste kennis. Om te beginnen de opbouw van onze voeding, de voedingswaarden.

Micro- en Macrovoedingswaarden

Voedsel bestaat uit een mix van voedingscomponenten, die in grote of kleine hoeveelheden voorkomen. Macrovoedingswaarden zijn voedingsstoffen, die in grote hoeveelheden voorkomen. Dit zijn de koolhydraten, vetten en eiwitten waar je waarschijnlijk wel eens van gehoord hebt. Microvoedingswaarden zijn voedingsstoffen, die in kleine hoeveelheden voorkomen. Waaronder vitamines, mineralen en spoorelementen.

Al deze voedingswaarden zijn belangrijk voor het lichaam om goed te kunnen functioneren. Niet al deze voedingswaarden zitten in al ons eten. Daarom is het belangrijk om gevarieerd te eten. Naast gezond en gevarieerd eten is water drinken natuurlijk ook een belangrijk onderdeel. Deze voedingswaarden zitten natuurlijk ook in alles wat je drinkt.

Er is een extra element tegenwoordig wat ook nog in voeding voorkomt. Dat zijn bijvoorbeeld E-nummers, kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Ik ga hier nu niet diep op in. Het enige wat je hierover moet weten is dat een groot deel van deze toegevoegde stoffen geen positief effect hebben op het lichaam. Met name de lever, die door al deze stoffen elke dag moet overwerken en uitgeput kan raken.

Het belang van vitamines en mineralen

Vitamines en mineralen zijn belangrijke microvoedingswaarden die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Ze ondersteunen de groei en het herstel van het lichaam en zijn belangrijk voor een goede gezondheid. Vitamines zijn chemische verbindingen die onmisbaar zijn voor het lichaam, omdat deze ze niet of onvoldoende zelf kan aanmaken. De meeste vitamines halen we uit ons eten.

Om beter te illustreren waarom micro- en macrovoedingswaarden samen zo belangrijk heb ik de volgende uitleg:

Bekijk vitamines en mineralen als spijkers en koolhydraten, vetten en eiwitten zijn de houten planken. Als je een schuur wilt bouwen wil je natuurlijk het sterkste materiaal gebruiken, zodat de regen en de wind je schuur niet kapot maakt. Maar als je rottende planken gebruikt met de duurste en sterkste spijkers, zal de schuur uit ellende in elkaar zakken. Als je een schuur wilt bouwen met sterk hout en slappe spijkers, zal je schuur niet stevig in elkaar zitten. Elk zuchtje wind zal je schuur uit elkaar blazen. De sterkste schuur krijg je met sterke spijkers en goede planken hout. Dat betekent dus voedsel van hoge kwaliteit met zo min mogelijk toegevoegde stoffen.

Workshop

Voor iedereen die het gemist heeft, op zaterdag 30 juni 2018 organiseer ik een workshop:  In 4 stappen fit, gezond en slank de zomer beginnen! Deze workshop vindt plaats bij mij in de praktijk van 10:00 tot 12:00 en wordt gepresenteerd door Jerry van Akkeren en mijzelf.

Voor meer informatie over de workshop klik hieronder. Let op, er zijn maar 15 plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *