De tussenstand + ervaringen – Bijna één maand verder

Het is nu ongeveer 1 maand geleden dat ik ben begonnen met mijn doel om een vetpercentage te bereiken van 10%. Hoog tijd om de statistieken naast elkaar te leggen en mijn ervaring te delen van deze eerste maand.

Huidige metingen

Gewicht: 69,5 KG
BMI: 21,9
Spiermassa: 56,0 KG
Vetpercentage
Weegschaal: 15,4%
Huidplooimeting: 15,95%
Vet massa
Weegschaal: 10,6 KG
Huidplooimeting: 11,1 KG

Start metingen

Gewicht: 71,4 KG
BMI: 22,5
Spiermassa: 57,2 KG
Vetpercentage
Weegschaal: 16,5%
Huidplooimeting: 17%
Vet massa
Weegschaal: 11,2 KG
Huidplooimeting: 12,1 KG

Verschillen

Gewicht: -1,9 KG
BMI: -0,6
Spiermassa: -1,2 KG
Vetpercentage
Weegschaal: -0,9%
Huidplooimeting: -1,05%
Vet massa
Weegschaal: -0,8 KG
Huidplooimeting: -1,0 KG

Wat vertellen deze getallen mij?

Lichamelijke metingen zijn niet om jezelf op af te rekenen. Lichamelijke metingen zijn er om te controleren of het geen wat je aan het doen bent je dichter bij je doel brengt. Indien er dus niks veranderd is of de metingen laten je zien dat je verder van je doel raakt, zullen er dingen moeten veranderen.

De meting laat zien dat mijn vetpercentage en vetmassa omlaag zijn gegaan. Dit is goed, het brengt mij dichter bij mijn doel. Tevens is ook (volgens de weegschaal) mijn spiermassa afgenomen. Dit is iets wat ik niet graag zie gebeuren, dus daar zal ik iets gaan aanpassen. Wat ik kan doen om dit tegen te gaan is bijvoorbeeld meer eiwitten eten en mijn trainingsschema aanpassen.

Deze resultaten betekenen dus niet het volgende:

“Ik ben spiermassa kwijt geraakt, ik zal wel mega slap zijn nu!”

of

“Ik ben spiermassa kwijt geraakt, dat was totaal niet mijn doel. Laat ik maar stoppen met dit hele proces, het werkt dus niet.”

Limiterende gedachtes gaan je nooit verder brengen. Pas aan waar nodig en ga door, heel veel kleine stapjes en aanpassingen brengen je op de lange termijn veel verder dan opgeven!

Mijn ervaringen tot nu toe

Hoewel het over het algemeen best goed gaat allemaal, zijn er een aantal dingen die goed zijn om te delen. Gewicht verliezen is namelijk meer dan alleen je eten en je beweging, het is ook je mindset.

Avond snacken

Het is belangrijk om te weten dat je ook gewicht kunt aankomen van gezond eten. Het was voor mij een beetje een gewoonte geworden om in de avond na het werken nog even wat te eten. Meestal rijstwafels met buitenlandse kaasjes. Dit was niet altijd omdat ik echt honger had, maar meer omdat het een gewoonte was geworden en ik het gewoon onuitstaanbaar lekker vind. Ik at daardoor dus meer dan ik nodig had en ging het overschot aan voedingsmiddelen opslaan als vet. Wat ik at in de avond was weliswaar niet ongezond, geen chips, koek of snoep, maar het is wel hoog in vetten en bevat dus veel energie (Calorieën)! Dit verstoord de balans tussen energie-in en energie-uit en dan kom je aan.

Nu ik dat niet meer doe merk ik in de avonden wel dat ik soms een trek gevoel krijg. Maar ik weet ook dat ik dit voel omdat mijn lichaam mijn oude patroon herkent en automatisch mij dit gevoel geeft. Ik eet dus niet meer in de avond, maar dat betekent niet dat ik niet af en toe zin heb om wat te eten! Wat direct verbonden is met het volgende kopje:

Honger gevoel

Om gewicht te verliezen moet je jezelf niet extreem uithongeren. Dit is niet nodig en het is nog slecht voor je ook. Wat je waarschijnlijk wel kan ervaren als je probeert af te vallen is dat je af en toe wel een licht hongergevoel hebt. Dit is normaal, maar het moet niet zo erg zijn dat je overboord gaat en de koektrommel leeg eet! Maar houdt hier dus wel rekening mee.

Feestjes en uit eten

Dit is toch wel iets wat veel mensen erg lastig vinden als ze bezig zijn met het behalen van een specifiek gezondheidsdoel of lichamelijk doel, inclusief ikzelf. Ik hou van lekker eten en gezelligheid. Dit hoeft voor de meeste mensen ook echt niet te stoppen en kan zelfs heel positief werken. Er zit natuurlijk een verschil in je elke week meerdere keren laten gaan of “gewoon” geniet. Dus geniet lekker van de leuke dingen in het leven. Hier geldt natuurlijk “geniet met mate”.

Oh en ga vooral niet extreem compenseren als je wel een keer een paar biertjes hebt gedaan. Pak gewoon je reguliere gezonde levensstijl weer op en ga daarmee door. Maak gezond leven niet te gecompliceerd.

Wat vind jij?

Vind jij dat er echt een onderwerp is die ik moet aankaarten? Laat het mij dan weten in de reacties onder dit blog of via de mail. Dan zal ik dit onderwerp aan bod laten komen.

Deel en volg mij via Social Media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *