Waarom caloriebeperkende diëten niet werken – Deel 2

Het is tijd voor het tweede en laatste deel over calorieën. Leer waarom je je geen zorgen hoeft te maken over het tellen van calorieën en waarom wanneer en wat je eet belangrijker is dan hoeveel. En natuurlijk krijg je van mij de gratis mindmap om de informatie nog sneller en gemakkelijker tot je te nemen. Daar gaan we!

Maak je geen zorgen over het tellen van calorieën.

Er zijn enorm veel verschillende manieren om je calorieën te tellen of om te zien hoeveel je er verbrand op een dag. De één nog nauwkeuriger dan de ander. Ik heb alleen nog niemand gezien die dit daadwerkelijk is gestart, met het precies meten van al zijn eten, en het nog steeds doet. Het is een hele klus om te doen en kan je zelfs de nodige stress opleveren die vervolgens weer een belemmering vormt om af te vallen. Ik ga voor langdurig gewichtsverlies, niet een tijdelijke oplossing voor de zomer of een feest, om daarna weer alles te laten gaan. Terug op je oude gewicht, plus meer meestal…

Ieder lichaam is anders en iedereen leeft ook anders. Niet alleen in het algemeen, maar het verschilt ook nog eens per dag. Om dus zomaar te zeggen, vrouwen mogen 2000 en mannen mogen 2500 calorieën binnen krijgen, is een beetje kortzichtig.

Je lichaam heeft, gebaseerd op verschillende factoren, een verschillende hoeveelheid aan brandstof nodig. Wanneer je je lichaam niet van voldoende brandstof, niet de juiste brandstof of een slechte kwaliteit brandstof voorziet dan verhoogt het je kans op een vertraagde stofwisseling en overgewicht enorm. Laten we gaan kijken wat allemaal invloed heeft op de hoeveelheid energie die het lichaam verbrand per dag.

De ruststofwisseling

Het grootste gedeelte (50-70%) van de calorieën wordt verbruikt tijdens het in leven blijven. Niets meer, niets minder. Het opwekken van warmte, levensenergie en alles wat nodig is om je cellen aan de gang te houden. Niet eens voor bewegen dus! Dit heet de ruststofwisseling.

Het spijsverteringssysteem

Het spijsverteringssysteem in combinatie met het uitscheidingssysteem is goed voor 5-15% van de calorie-inname. Hier hoef je wederom vrij weinig voor te doen, dit gaat vanzelf.

Dagelijkse activiteiten

Vervolgens besteedt de gemiddelde mens, afhankelijk van de activiteiten, tussen de 10-25% calorieën door bewegingsactiviteiten zoals sport, werk of schoonmaken. Meer lichamelijke beweging betekent in dit geval meer verbrandde calorieën.

De X-Factor

Als laatste hebben we nog de X-Factor. Een variabele die, gebaseerd op verschillende genetische, hormonale en omgevingsfactoren, het dagelijkse energieverbruik kan verhogen of verlagen. Dit is dus voor iedereen anders, ook omdat we verschillende soorten stress allemaal anders interpreteren. De X-factor bevat verschillende stressoren als omgevingstemperatuur en weersomstandigheden, stress vanuit je werk of relaties en spontane of ongecontroleerde bewegingen zoals friemelen. De hoger de X-factor de meer energie je besteedt en is er minder over om op te slaan als vet. Maar als je door overmatige stress of incorrect eten de X-factor verhoogd, kunnen deze stressoren je wederom weer belemmeren om af te vallen. Veel stress is dus geen goede manier om af te vallen, ook al verbruikt het veel energie.

Het is dus belangrijker om je stress te beperken, correct te eten voor jouw lichaam en voldoende te bewegen dan het is om calorieën te tellen. De gezonder en actiever het lichaam, de meer calorieën je verbrand zonder al te veel ervoor te hoeven doen. Een gezond een gebalanceerd lichaam heeft een goed functionerende stofwisseling en zorgt voor een efficiënte verbranding. Weg met al die weegschaaltjes, calorieëntellers en wat dan ook en start met gezond te eten.

 

Wanneer je eet

De meeste Nederlanders eten een grote avondmaaltijd. Tijdens de lunch eten ze vaak ook allemaal wel, maar in de ochtend varieert dit enorm. De een eet wel in de ochtend, de ander eet niet en sommige mensen eten wanneer het hun uitkomt. Deze omgekeerde manier van eten is eigenlijk heel raar. Eten voorziet ons lichaam van voedingsstoffen en energie. Deze energie kunnen we goed gebruiken tijdens de ochtend en de middag. In de ochtend is het metabolisme (de spijsvertering) het meest actief, dit komt omdat het lichaam cortisol (een activerend hormoon) vrijlaat in de ochtend. Dit is nodig om wakker te worden en in actie te komen. Na een hele nacht vasten staan je cellen te springen om voedingsstoffen en energie. In de avond en nacht is het metabolisme op zijn laagst en bestaat de kans dat je veel van wat je hebt gegeten tijdens het avondmaal opslaat als energie voor later, vet dus.

Voor de meeste mensen zou het ontbijt de grootste maaltijd van de dag moeten zijn met maar liefst 25% van de dagelijkse calorieën. De enige uitzondering op deze regel is als je een evenaartype bent. Het evenaartype zou goed kunnen functioneren op een wat minder groot ontbijt. Meer over deze types kun je terugvinden in het E-Book.

Het ontbijt zorgt dus voor een goede start van de dag met voldoende energie. Tussen de maaltijden door is het belangrijk tussendoortjes te nemen. Het eten van tussendoortjes verzekerd het lichaam dat er voldoende eten aanwezig is en dat het de energie en voeding zal krijgen die nodig is. Dit zorgt voor een versnelde stofwisseling zonder de stresssignalen van uithongering.

Met deze informatie weet ik zeker dat je het een en ander kunt aanpassen in jouw voedingspatroon en positief resultaat zult behalen. De volgende keer neem ik je mee in de wereld van echte functionele training en waarom het zo belangrijk is dat jouw training bij jou past.

Wil je ook gratis en als eerste alle kennis ontvangen en gratis downloads zoals mindmaps en handige sheets? Schrijf je dan in en ontvang tevens mijn gratis E-book, 8 ongebruikelijke manieren om jouw energie en gewicht positief te beïnvloeden, kado.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *