Waarom caloriebeperkende diëten niet werken! – Deel 1

De komende tijd ga ik jou de beste informatie geven die jij direct kunt toepassen op jouw leven. Elke maand ga ik dieper in op een ander onderwerp. Met onder anderen informatie over voeding, beweging, lifestyle en mentale coaching. Alles om jouw leven mooier te maken dan die al is. Deze informatie zal je helpen met bijvoorbeeld:

  • Afvallen en aankomen
  • Sterker en fitter worden
  • Blessures voorkomen
  • Je leven meer te balanceren
  • Stress verminderen en nog veel meer

Als je het E-book hebt gedownload en aangemeld bent om altijd de beste en meest uitgebreide informatie te ontvangen om jouw doelen te bereiken, dan krijg je als bonus van mij extra informatie en downloads zoals mindmaps en handige te printen sheets. Zo mis je dus niks en krijg je alles als eerst!

Waarom caloriebeperkende diëten niet werken

Laat een ding duidelijk zijn voordat we beginnen. Caloriebeperkende diëten werken niet als je permanent gewicht wilt verliezen. De kans is groot dat je ooit een dieet hebt geprobeerd. Tevens is de kans groot dat je tijdens dit dieet minder calorieën mocht eten dan je dagelijks nodig hebt.

Er zijn duizenden dieetboeken en allemaal beweren ze natuurlijk super strakke resultaten. Hoe komt het dan dat het aantal mensen met overgewicht toeneemt? Komt dat, omdat mensen niet genoeg zelfbeheersing hebben en gewoon teveel eten? Ik denk niet dat dat het probleem is. Het gaat er niet om hoeveel je eet, het gaat erom wat en wanneer je eet. Het goede nieuws is dat je jezelf niet hoeft uit te hongeren om af te kunnen vallen en je hoeft ook niet uren per dag in de sportschool te staan. Het is echter wel belangrijk om te leren welke beweging en welke voeding jouw lichaam weer in evenwicht kan brengen. Als jij de balans terug kunt brengen in jouw lichaam en leven, dan zal jouw lichaam optimaal functioneren met veel energie en het bijpassende vetverlies!

Wat een dieet met je lichaam doet

De reden waarom caloriebeperkende diëten niet werken op de lange termijn is, omdat ze belangrijke hormonen en enzymen verstoren. Niet genoeg of een verkeerde verhouding aan voedingsmiddelen kunnen je lichaam belemmeren om gewicht te verliezen. Het lichaam maakt in eerste instantie stresshormonen aan als je een maaltijd overslaat of niet genoeg eet. Vervolgens reageert het lichaam op het stresssignaal door opgeslagen suikers uit de lever in de bloedbaan vrij te laten om je suikerspiegel omhoog te brengen. Dit is een primaire reactie van het lichaam. Vroeger betekende geen eten dat je ging verhongeren. Nu is de supermarkt vrijwel altijd open, maar je lichaam is daar niet van op de hoogte. Als stress herhaaldelijk op deze manier wordt geactiveerd gaat je bloedsuikerspiegel in een jojo-effect. Dit is een belasting op het lichaam met op de lange termijn ernstige gevolgen. Gevolgen die nog destructiever zijn dan het bekende jojo-effect.

Als je te veel koolhydraten eet, lees (ook) suikers, moet het lichaam insuline aanmaken om de suikerspiegelbalans te herstellen. Maaltijden overslaan of niet genoeg van de goede voedingsmiddelen eten, zorgt voor een verhoogde suikerspiegel. Omdat het lichaam in een staat van “hongersnood” verkeert, bereidt het lichaam zich hierop voor door alle energie op te slaan. Als je lichamelijk actief bent worden suikers mede opgeslagen in de spieren, maar als de spieren niet worden gebruikt of de spiercellen vol zitten, zullen de overige calorieën opgeslagen worden in de vetcellen. Inactieve spieren worden resistent tegen insuline en sturen hierdoor steeds meer calorieën door naar de vetcellen.

Een ophoping van vet rond de middel is een teken dat je lichaam insulineresistent begint te worden. Dit wordt ook wel met de medische naam Syndroom X aangeduid. Dit syndroom is gewoonlijk het gevolg van te veel koolhydraten voor jouw lichaam, te weinig lichaamsbeweging en/of diëten.

Vet opslaan en vet verbranden

Voordat ik begin is het belangrijk dat je het verschil weet tussen lipogene enzymen en lipolytische enzymen. Lipogene enzymen zorgen voor de opslag van vetten en lipolytische enzymen zorgen voor de verbranding van vetten.

Bij elke overgeslagen of incomplete maaltijd verhoogt je lichaam de vrijlating van lipogene enzymen. Wanneer de lipogene enzymen toenemen nemen de lipolytische enzymen af. Oftewel, naarmate je meer hormonen hebt die vet opslaan dan verbranden zul je niet snel afvallen.

Hoe vetcellen werken

Heel gemeen, maar dit effect is sterker aanwezig bij vrouwen dan bij mannen. Dit kan je zien in de onderstaande afbeelding. Het kost een vrouw dus echt meer moeite om af te vallen.
Dit is natuurlijk geen excuus hè ladies…

Het proces van diëten, stress, te weinig beweging en niet goed eten zal je vermoeid houden en belemmert je om af te vallen. Omdat veel mensen geloven dat ze minder of light moeten eten om af te kunnen vallen, begrijpen de meeste mensen niet dat ze aankomen. De media en voedselfabrikanten hebben erg hun best gedaan je dit te laten geloven. Het is niet omdat mensen te veel eten dat ze niet afvallen, het is omdat mensen niet juist eten.

Als je door diëten toch afgevallen bent, is de kans groot dat je veel spiermassa bent kwijtgeraakt. Dit is dan een grote bijdrager aan het verlaagde getal op de weegschaal. Dit is slecht nieuws, gezien spieren energie verbranden. Verminderde spiermassa zorgt voor een tragere stofwisseling. Dit verhoogt de kans dat je het gewicht wat je verloren bent weer zal aankomen. Zonde van je tijd en energie! Iedere keer dat je een dieet begint en weer stopt maak je het jezelf moeilijker en moeilijker om het gewicht eraf te krijgen en houden. Tevens kost het elke keer meer tijd om het lichaam te herstellen naar zijn originele staat. We zijn geen computers, een fabrieksherstel duurt nou eenmaal wat langer bij ons.

Voor nu zal ik het hierbij laten! Deze informatie is een van de belangrijkste op het gebied van voeding en afvallen. Volgende keer ga ik laat ik je zien waarom het niet nodig is om calorieën te tellen. Ga er dus echt mee aan de slag, simpelweg de informatie hebben maakt nog niet dat je doelen werkelijkheid worden.

 

Veel succes en tot de volgende keer,

Sjoerd Bos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *